2023-09-11 13:24Pressmeddelande

Dubbelvinst för Mika Gustafson i Venedig  

Mika Gustafson vid prisceremonin i Venedig. Foto: Laurent Vu/SIPA/ShutterstockMika Gustafson vid prisceremonin i Venedig. Foto: Laurent Vu/SIPA/Shutterstock

Vi gratulerar Mika Gustafson och hennes team bakom Paradiset brinner som vann inte mindre än två priser på Venedigs filmfestival, som avslutades i helgen.

På den stora prisutdelningen i Sala Grande i Palazzo del Cinema på Lido i lördags vann Paradiset brinner regipriset i officiella sektionen Orrizonti. Några dagar tidigare vann regissören Mika Gustafson Pedicini Award för Bästa regi till en person under 40 år. För övrigt samma pris som Isabella Carbonell belönades med för sin Dogborn i Venedig förra året.

– Att vinna ett av Venedigs lejon, för bästa regi, är en otrolig ära. När jag dessutom, utöver detta, vann kritikernas pris på samma festival, kändes det nästan svårt att greppa.
Det känns roligt att Sverige kan fortsätta konkurrera på högsta internationella nivå i film, säger Mika Gustafson.

Paradiset brinner kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld den där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Manus har skrivits av Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand och filmen är producerad av Nima Yousefi / Hobab i samproduktion med bland andra Film i Väst och Film Stockholm. Filmen har fått stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Anders Nylander.

Paradiset brinner är Mika Gustafsons spelfilmsdebut men dokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat (2017), som hon regisserade och skrev manus till tillsammans med Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, vann en Guldbagge för Bästa dokumentär.

Paradiset brinner distribueras av TriArt Film och får svensk biopremiär 27 oktober.


Dessutom belönades två svenska samproduktioner i Venedig:

Queer Lion Award – samt Special Mention for treatment of issues related to enviroment –  till Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners. Svenska samproducenter Jonas Kellagher / Common Ground Pictures och Film i Väst.

SIGNIS Award Special Mention till Nikolaj Arcels Bastarden. Svenska samproducenter Lizette Jonjic / Zentropa Sweden och Film i Väst, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. 

Läs mer här om tidigare svenska filmer och vinster i Venedig.


Ämnen: Venedig

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand