2024-05-23 08:21Pressmeddelande

Drakar, älvar och Tarik Saleh

Cherien Dabis, Fares Fares och regissör Tarik Saleh - Eagles of the Republic © Yigit EkenCherien Dabis, Fares Fares och regissör Tarik Saleh - Eagles of the Republic © Yigit Eken

Tarik Salehs kommande film Eagles of the Republic och dokumentären G – 21 scener från Gottsunda av Loran Batti är bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd.

Med Eagles of the Republic avslutar Tarik Saleh sin Kairo-trilogi som påbörjades med The Nile Hilton Incident och Boy from Heaven. Båda filmerna har varit stora framgångar både i Sverige och internationellt med Guldbaggar och priser i Sundance och Cannes. Fares Fares spelar huvudrollen som Egyptens mest älskade skådespelare, George Fahmy. Han pressas att spela huvudrollen i en film beställd av högsta ort. Han accepterar motvilligt rollen och kastas handlöst in i maktens innersta krets. Likt en mal som dras till lågan inleder han en affär med den mystiska hustrun till generalen som övervakar filmen.

Ukrainsk-dansk-svenska dokumentären Displaced av Olha Zjurba är en observerande och experimentell film som utforskar och synliggör de långtgående konsekvenserna av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Både på individnivå och samhället i stort.

I dokumentären G – 21 scener från Gottsunda porträtterar Loran Batti sin uppväxtort, det omtalade Gottsunda. Han slits mellan strävan att flytta iväg och lojaliteten till sina barndomsvänner som lever gängrelaterade liv. Filmen är Lorans avsked till Gottsunda, men att slutföra filmen i en vänskapskrets där han inte längre hör hemma sätter hans känsla av tillhörighet och identitet på prov. Batti var en av Wild Card vinnarna och filmen hade världspremiär på CPH: DOX tidigare i år där den fick två hedersomnämnanden.

Norsk-svenska dokumentären Mördarens son av Sebastian Peña Rojas och Jesper Klemedsson Sotomayor ingår i Talent to watch och handlar om arv och våld och att bryta sig fri från en predestinerad historia. T var 3 år gammal när hans föräldrar dömdes till fängelse för dubbelmord. Efter flera fängelsestraff och mordet på en nära vän försöker han 26 år senare hitta en väg ut ur kriminaliteten. En film om trauma, kärlek och att bryta det sociala arvet.

Bland projekten i kortare format finns In My Hand av Liselotte Wajstedt och Márja Helander, baserad på Niillas Sombys historia. Han var en av de mest betydande motståndarna mot norska statens beslut att dämma Alta älv som 1980 resulterade i en stor konflikt i början på 1980-talet. Niillas offrade en arm och ett öga för sitt folk. Filmen undersöker hur Niillas ser på framtiden för det samiska folket.

Floating Sea Palace av Lap-See Lam utspelar sig ombord på Drakbåten, en flytande restaurang formad av sin unika historia som nu seglar genom tid och rum. I hjärtat av berättelsen finner vi Lo Ting, en hybrid av fisk och människa, som tar oss med på en resa över havet. Filmen är en del av Lap-See Lams konstverk vid Venedigbiennalen.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg