2021-12-09 20:30Pressmeddelande

Svenska dokumentären Calendar Girls tävlar på Sundance

Calendar Girls. Foto: Love MartinsenCalendar Girls. Foto: Love Martinsen

 

I dag släppte Sundance filmfestival sitt program och återigen finns en svensk dokumentärfilm med i programmet på den prestigefyllda festivalen som går av stapeln i Park City, Utah. Maria Loohufvud och Love Martinsens film Calendar Girls får sin världspremiär i sektionen World Cinema Documentary Competition. Även den dansk-svenska samproduktionen A House Made of Splinters av Simon Lereng Wilmont tävlar i samma sektion.

 

Calendar Girls: World Cinema Documentary Competition

 

Regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsen följer dansgruppen Calendar Girls som uppträder i kyrkor, på partyn och äldreboende, utklädda till enhörningar och zombier. Det är en coming-of-old-age film om Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60 år. Calendar Girls är en färgstark dansdokumentär om att synas och bli sedd och att hitta sig själv och sitt sammanhang, innan det är för sent.

 

– Vi är såklart otroligt glada! Filmen betyder oerhört mycket för oss och det har varit en väldigt lustfull och utvecklande process. Vi är så tacksamma att modiga Calendar Girls delat med sig av sina liv och svettats och dansat med oss på parkeringsplatser, stränder och i skönhetssalonger. Vi märker att filmen fyller ett tomrum, att det finns ett stort behov av att se äldre kvinnor skildras på film. Det är därför extra glädjande att filmen nu får de bästa förutsättningarna för att nå ut över hela världen! säger Maria Loohufvud.

 

Producenter för filmen är Maria Loohufvud och Love Martinsen, produktionsbolag Pink Dolphin och filmen har beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Anna Weitz.

 

 A House Made of Splinters: World Cinema Documentary Competition

 

I samma sektion tävlar även den dansk-svenska samproduktionen A House Made of Splinters av Simon Lereng Wilmont. I filmen får vi följa en grupp socialarbetare på ett barnhem i krigets östra Ukraina som arbetar outtröttligt med att skapa en trygg plats som är näst intill magisk. Barnen får bara stanna i nio månader, en kort tid att förbereda dem för den hårda verkligheten utanför.

 

Filmen är producerad av Monica Hellström på det danska produktionsbolag Final Cut for Real, och svensk samproducent är Tobias Janson från produktionsbolaget Story. Stöd beviljat från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart.

 

Kommande upplaga av Sundance filmfestival i Park City, Utah blir den 40:e i ordningen och äger rum mellan 20 och 30 januari 2022.

 


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand