2024-09-19 12:53Pressmeddelande

Den sista resan utsedd till Sveriges Oscarsbidrag

Fredrik Wikingsson i mitten flankerad av producenterna Lars Beckung och Petra Måhl . Foto: Linnea Vikström, Svenska FilminstitutetFredrik Wikingsson i mitten flankerad av producenterna Lars Beckung och Petra Måhl . Foto: Linnea Vikström, Svenska Filminstitutet

Vid en pressträff i Filmhuset i Stockholm idag avslöjades att Den sista resan av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

– Vi är golvade, överlyckliga och tacksamma gentemot först och främst Filips föräldrar Lars och Tiina, alla som jobbat med filmen, samt förstås alla som sett filmen. Samtidigt är vi fenomenalt medvetna om vilket vråltajt nålsöga vi nu ska försöka kämpa oss igenom. Det känns som att vi ska åka till Baku och representera Sverige i Eurovision, förutom att vi inte kvalat in än. Men vi känner oss stimulerade och stolta över att nu dra våra lansar för den här lilla filmen, och i bästa fall make Filmsverige great again, säger Fredrik Wikingsson.

Den sista resan följer Lars Hammar, Filip Hammars pappa, som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. Han ser framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser ihop med sin fru. I stället blir han passiv och viljelös. Filip och Fredrik tar med Lars till hans älskade Frankrike och låter honom återse de platser som han älskat mest. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn, och iscensätta några av livets härligaste ögonblick, hoppas de kunna tända Lars livsgnista igen.

Den sista resan är med sina mer än 400.000 svenska biobesök den mest sedda dokumentären på bio i Sverige någonsin.

– Den sista resan är en hjärtestormande dokumentär som många av oss kan relatera till, det visar inte minst filmens rekordsiffror på bio. Den blandar humor och sorg på oerhört personligt sätt vilket gör att man som åskådare landar i en genomgripande känsla av melankoli, glädje, stolthet och sorg. Allt detta gör Den sista resan till en stark Oscarskandidat, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den svenska Oscarskommittéen.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ligger även bakom filmerna Tårtgeneralen (2018) och Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk (2015, regi Karin af Klintberg och Anders Helgeson). Den sista resan är producerad av Lars Beckung och Petra Måhl, Nexiko, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Anna Weitz. Den hade svensk biopremiär 1 mars genom Nordisk Film och går fortfarande på bio.

Ytterligare två svenska regissörer finns med bland Oscarsbidragen som annonserats nyligen. Det är Tia Kouvo som har regisserat Finlands bidrag, Family Time, och Magnus von Horn som regisserat Danmarks bidrag, Flickan med nålen. Göteborgsbaserade Tia Kouvo är utbildad på HDK-Valand. Båda filmerna är producerade med stöd av Svenska Filminstitutet.

Den 17 december offentliggörs vilka filmer som kommit med på Oscars short list och den 17 januari tillkännages nomineringarna. Den 97:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 2 mars 2024.

Läs mer här om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren.


För mer info och intervjuförfrågningar, kontakta filmens producent Petra Måhl, petra.mahl@nexiko.com


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg
Ebba Rydqvist
Kommunikatör
Ebba Rydqvist