2024-02-01 14:00Pressmeddelande

Demoner, gökur och jojkmusikal

Från Arrú. Foto: Marius FiskumFrån Arrú. Foto: Marius Fiskum

Bland de senaste produktionsstöden finns ett nytt projekt från årets Guldbaggevinnare för Bästa film och en dokumentär om Roy Anderssons familj. Marknadsstöd går till kommande Lasse-Maja filmen. Totalt har sjutton projekt beviljats stöd.

Elle Sofe Saras Arrú är den första jojkmusikal som gjorts. Renskötaren Maia kämpar mot förstörelsen av renbetesområdet, när kampen eskalerar konfronteras Maia med det faktum att deras ledare är en förövare. Ska hon hålla tyst och rädda arvet, eller säga till och stoppa övergreppen? Filmen är en norsk-svensk-finsk samproduktion.

Biodlaren skrivs och regisseras av Marcus Carlsson och berör frågor om kärlekens former, naturens gång och livets kretslopp, sett genom en ung biodlares ögon där han får syn på sig själv och sin omgivning när han drabbas av dödlig cancer.

Dokumentären Bröderna Andersson av Johanna Bernhardson är ett porträtt av fyra bröder som glidit isär. En av dem är den världsberömde filmskaparen Roy Andersson och en är regissören Johanna Bernhardsons egen pappa.

Connections av Jeanette Nordahl, som skrivit manus ihop med Rasmus Birch, följer en kvinna som får stroke mitt i en skilsmässa men hon och hennes man hittar i stället styrka och kärleken får en andra chans. Filmen produceras av Nima Yousefi som nyligen producerade Paradiset brinner (Guldbagge för Bästa film).

Magnus von Horns Den lilla sömmerskan, med manus av von Horn och Line Langebaek, är en dansk-svensk samproduktion om Dagmar Overbye, ökänd för att ha mördat spädbarn i stället för att adoptera bort dem. Filmen utspelas under första världskriget och är färdiginspelad.

Dokumentären Fighting Demons with Dragons är en dansk-svensk samproduktion av Camilla Magid för åldersgruppen 13-18 år. Den berättar om en skolklass som undervisas genom rollspel och får eleverna att använda fantasi för att förstå sig själva.

Kortkomedin Chambre Séparée av Jonas Lawes följer astronauterna Morgan och Charlotta som får inflygningsförbud. När syret börjar ta slut inser Charlotta att hon delar kapsel med en galning. Lawes har tidigare gjort fanfilmen Force of Darkness Kylo Ren vs Darth Vader (ihop med Nicklas Åkerlund) med drygt 21 miljoner visningar på Youtube.

Kortfilmen Däck 5b av Malin Ingrid Johansson, tidigare vinnare av Startsladden (för Madden) är ett skuldbeläggande drama på ett parkeringsdäck om en mammas slitning mellan ansvar, skuld och längtan att leva livet fullt ut.

Norsk-svenska kortfilmen Lustig gök av Alexander Brügge, Markus Ernerot, Yaprak Morali och Are Austnes vänder sig till barn 7-12 år. Syskonen Gunnar och Gunilla ligger sjuka inför jul. De får en tidig julklapp av sina föräldrar, ett gökur. I gökuret bor Lustig-Gök, en gök som kan prata, flyga och berätta spännande julsagor.

Marknadsstöd har beviljats LasseMajas detektivbyrå - maskotens natt av Tina Mačkić, som även regisserade LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta. Filmen är skriven av Michaela Hamilton och David Wiberg. Lasse och Majas vänskap står på spel när en gammal legend verkar ha vaknat till liv och hemsöker årets stora sportevenemang.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten härOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg