2024-04-17 09:16Pressmeddelande

Demens, keramik och Bamse

Från Lisa Larson - min världsberömda farmor. Foto: Emilia Ekman LarsonFrån Lisa Larson - min världsberömda farmor. Foto: Emilia Ekman Larson

Bland de senaste projekt som beviljats stöd finns en dokumentär om Lisa Larson, en skräckfilm om demens, en komedi med Moa Lundqvist och en air av Rihanna. Marknadsstöd beviljas bland annat till kommande Bamse och havets hemlighet. Detta och mycket mer bland de totalt 23 projekten. 

Mattias J. Skoglund regisserar Hemmet , en psykologisk skräckfilm där en kvinna beter sig mer än märkligt efter en stroke. Mats Strandberg (Konferensen) står för manus ihop med Mattias J. Skoglund. Siri Hjorton Wagner producerar. Filmen spelas in på Gotland och ingår i Moving Sweden, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT.

Dokumentären Lisa Larson - min världsberömda farmor (arbetsnamn) presenterar en av Sveriges mest folkkära keramiker, den nyligen bortgångna Lisa Larson. Regissören Emilia Ekman Larson undrar varför hennes farmors 30 år gamla bortkastade figurer ser så sorgbundna ut.

Lapp versus same är en norsk-svensk-finsk dokumentär av Ellen Astri Lundby (svensk samproducent Jesper Bergom-Larsson). Sydsamer står mot nordsamer i domstol om rätten till mark, vatten och renskötsel.

Styvsystern är en återberättelse av Askungen. Elvira och hennes familj flyttar in hos mammans nya man och hans vackra dotter Agnes. Elviras självbild blir ifrågasatt men med hjälp av extrema åtgärder har hon kanske ändå en chans att vinna prinsen före Agnes. Den internationella samproduktionen (Norge, Polen, Sverige) regisseras och skrivs av Emilie Blichfeldt, svensk samproducent är Lizette Jonjic.

Kim Ekbergs och Sawandi Groskinds XXL är en dissociativ roadmovie om syskonen Enzo och Magdas försök att återuppfinna sin relation genom en resa till Helsingfors. I en serie osammanhängande händelser försöker syskonparet förlösa hårdflätade knutar inom sig själva, världen och konsthistorien.

Bland filmer i kortare format finns Isblink av Olga Krüssenberg – en kortdokumentär om Svalbard, en plats i världskartans periferi men samtidigt i klimatförändringarnas kokpunkt.

I Angies resa av Nikeisha Andersson konfronteras en ung kvinna med hotet om sin mammas utvisning, samtidigt som hon kämpar med en våldsam pojkvän. Candice Pillay, en av Rihannas låtskrivare, gör voice over.

Lilla Spöket Laban av Lasse Persson vänder sig till de yngsta och berättar om spöket som har oturen att vara rädd för mörker, men även om Lillprins Bus, Labolina och andra figurer i slottet Gomorronsol. Premiär i oktober i år.

Spelregler regisseras av Christian Zetterberg med manus av Albin Abrahamsson och Christian Zetterberg. Barnen i HK Vargen ska spela sin första stora handbollsturnering. Inför proffsspelare, talangscouter och sponsorer är Vargarna snart i final, men plötsligt avbryts spelet när vuxenvärlden ifrågasätter vem som egentligen är välkommen att spela.

Större affärer, skriven och regisserad av komikern Moa Lundqvist, följer Sveriges näringsminister Gunilla. Regeringen har gjort den ”sämsta affären i landets historia” och Gunilla hävdar att hon ensam bär ansvaret. Alla vet att det inte kan stämma men det ingen förstår är varför hon ljuger.

Marknadsstöd beviljas Bamse och havets hemlighet av Christian Ryltenius. Bamse, Lille Skutt och Skalman far ut på öppet vatten och långt ner på havets botten. Och kapten Buster är beredd att göra vad som helst för att få ha titeln Havets fasa. Ingenting kan stoppa honom, inte ens världens största sjöodjur. Rösterna görs av bland andra Rolf Lassgård och Johan Glans, samt några överraskningar som avslöjas senare…

Även Kronprinsen – tyrannens återkomst med regi/manus av Tord Danielsson beviljas marknadsstöd. Det är en äventyrsfilm för 7-12 åringar om den fattiga flickan Hilda och kronprinsen som är bästa vänner mot alla odds. Men vänskapen hotas när en person kommer tillbaka och erbjuder kronprinsen makten över riket. Han slits mellan ärelystnad och vad som är rätt.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten här



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg