2021-06-24 09:36Pressmeddelande

Debutantsatsningen Moving Sweden förlängs

Ur Inland av Jon Blåhed, en av filmerna från Moving Sweden som just nu går att se på SVT Play. Foto: Jimmy SundinUr Inland av Jon Blåhed, en av filmerna från Moving Sweden som just nu går att se på SVT Play. Foto: Jimmy Sundin

Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television som introducerades 2013. Nu förlängs satsningen till 31 december 2022 – med en total budget på 22 miljoner kronor.

Sedan starten har närmare femtio filmer i olika format fått stöd, och utöver det två kortserier. Fyra filmer har hittills färdigställts sedan satsningen 2018 fokuserade på debutantfilmer inom lång spelfilm och hybridfilmer. Tre av dem går för närvarande att se på SVT Play. Inland (manus och regi Jon Blåhed), Andra sidan (manus och regi Oskar Mellander och Tord Danielsson) samt Snälla kriminella (manus Simon Garshasebi, Johan Wiman, Sara Young och Babak Yousefi och i regi av Sara Young).

Den fjärde filmen, Knackningar (regi Frida Kempff med manus av Emma Broström) fick sin prestigefulla världspremiär på Sundance filmfestival och får svensk biopremiär i höst. Längre fram kommer Excess Will Save Us av Morgane Dziurla-Petit, Magisterlekarna av Ylva Forner, Bullets av Peter Pontikis samt Dogborn av Isabella Carbonell.

– Amanda Kernell, Goran Kapetanović, Sanna Lenken, Ahmed Abdullahi, Lovisa Sirén och David Sandberg är bara ett axplock underbart egensinniga filmskapare som bevisar vikten av att få vara igång och utveckla sin egen filmiska röst genom att göra modiga och berörande filmer. Det bubblar av talang och spännande projekt i utveckling. Förlängningen av Moving Sweden möjliggör att vi kan fylla på med några till debutanter som förhoppningsvis fortsätter överraska både publiken, filmsverige och resten av världen, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent Svenska Filminstitutet.

– Härligt att Moving Sweden får rulla på – med några små förändringar som vi hoppas blir till det bättre. De tre filmerna som nu finns att se på SVT Play passar fint in i SVT:s digra långfilmsutbud, och de har hittat en stor publik hos oss. Satsningen följer Sveriges Televisions nuvarande filmlöfte för perioden 2020 – 2022, säger Andra Lasmanis, projektledare Sveriges Television.

Moving Swedenfilmerna har visats och prisats både nationellt och internationellt. Bland några av höjdpunkterna kan nämnas fem guldbaggar (Bästa kortfilm Kung Fury och Martyren, Bästa regi och bästa kvinnliga biroll Min faster i Sarajevo och bästa Ljud/Ljuddesign Andra sidan) och hela tretton nomineringar (bland annat Lovisa Siréns Baby och Sanna Lenkens Nattbarn).
Jesper Ganslandts Jimmie var öppningsfilm på International Film Festival Rotterdam och John Skoogs Säsong vann huvudpriset på CPH:DOX, båda belönades i Haugesund av Eurimages, Lab project award samt fick hedersomnämnande. Julia Thelins Brottas tävlade i Berlin och David Sandbergs Kung Fury vann både publikens och kritikernas hjärtan med sin simultanpremiär i Directors’ Fortnight i Cannes, och på Youtube har filmen setts 37 miljoner gånger.

Förändringar från 1 juli 2021
- Deadline för att söka produktionsstöd införs. Höstens deadline för att söka produktionsstöd är 21 september. För deadlines 2022, se stödets riktlinjer.
- Fönsterordningen och SVT:s visningsrätt är justerad i dialog med branschen.

Enkät
En mindre enkät med slumpmässigt utvalda upphovspersoner samt producenter och branschorganisationer har genomförts under våren. Alla var eniga om att det är viktigt att det finns en debutantsatsning. De allra flesta ansåg att satsningen underlättar nya rösters väg in i branschen och ger originalitet, nyskapande och nya perspektiv.
Frågor som engagerade på flera sätt var satsningens budget, antalet filmer som kan få stöd samt distributionsvillkoren.
Några önskade sig mer korsbefruktning mellan konstarter och några mer fokus på publik, distribution och marknadsföring. Under 2022 kommer en utvärdering av Moving Sweden att genomföras och ett reviderat stöd med talang- och debutantfokus kommer sannolikt ta vid i januari 2023.

Läs Moving Swedens riktlinjer för utvecklingsstöd

Läs Moving Swedens riktlinjer för produktionsstöd 

För frågor kontakta
Magdalena Jangard, chef Produktionsstöd
magdalena.jangard@filminstitutet.se
08-665 11 48Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg