Svenska Filminstitutets talangsatsning Talent to Watch, ett samarbete med landets filmregioner, går nu in på sitt tredje och sista år. Idag 1 september är deadline för att söka, och nu presenteras referensgrupperna som ska avgöra vilka projekt som ska få stöd. Här finns bland andra Tarik Saleh, Nathalie Álvarez Mesén, Wanda Bendjelloul, Maryam Ebrahimi och Sara Meidell.
Syftet med Talent to Watch, som startade 2021, är att säkerställa att nya röster och talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen. Inför sista stödomgången med deadline idag har produktionsbolag kunnat söka produktionsstöd till lång spelfilm, samt kort och lång dokumentärfilm. Två referensgrupper – en för spelfilm, en för dokumentär – kommer att avgöra vilka projekt som får stöd, och nu presenterar vi medlemmarna.
– Jag är otroligt glad över dessa två referensgrupper, med mycket kompetenta personer, aktiva i olika delar av filmbranschen. Talent to Watch är en fantastisk möjlighet för filmskapare på väg och det ska bli väldigt spännande att se vilka projekt som väljs ut! säger Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Filminstitutet.
Nathalie Álvarez Mesén
Manusförfattare och regissör med anknytning till både Costa Rica och Sverige. Började sin karriär inom fysisk teater och tog kandidatexamen i mimskådespeleri på Teaterhögskolan i Stockholm. Har därefter gått på Alma Manusutbildning samt erhållit en MFA i regi och manus för film från Columbia University i New York. Hennes långfilmsdebut Clara Sola hade världspremiär i Cannes 2021 i Directors’ Fortnight-sektionen och vann fem Guldbaggar, bland annat för Bästa film, regi och manus.
Wanda Bendjelloul
Filmkritiker, författare, tv- och dokumentärfilmsproducent som recenserar film för både Dagens Nyheter och TV4 Nyhetsmorgon.
Annie Karlsson
Arbetat med filmprogrammet på Göteborg Film Festival sedan 2015. Hennes huvudsakliga fokus har legat på det svenska och nordiska filmprogrammet, med ett särskilt öga för kortfilm. Utöver filmprogrammet är hon med och utformar och utvecklar Nordic Film Lab, festivalens plattform för nordiska filmskapare på väg att etablera sig i branschen. Annie är också projektledare på Doc Lounge Göteborg, en organisation som skapar innovativa specialvisningar av dokumentärfilmer från hela världen.
Malin Nevander
Dramaturg, manusredaktör och författare. Sedan 2017 jobbar hon som utvecklingsansvarig på SVT Drama och har varit med att ta fram en rad framgångsrika tv-serier, bl a Händelser vid vatten, Tunna blå linjen, Kalifat och kommande Taelgia. Malin har också undervisat manus för tv-serier på SKH och är en återkommande föreläsare på ett flertal manusutbildningar. Som manusförfattare är hon mest känd för den Kristallen-belönade serien Vår tid är nu som hon också är medskapare till.
Tarik Saleh
Flerfaldigt prisbelönt filmregissör, känd för sina politiska thrillers. Har även en bakgrund som dokumentärfilmare och animatör. Grundare av produktionsbolaget Atmo. Filmer och tv-serier i urval: Sacrificio, Gitmo, Metropia, The Nile Hilton Incident, Westworld, The Contractor och Boy from Heaven.
Aida Chehrehgosha
Kostnär som arbetar med både fotografi och film, och skapar bilder som inte lämnar någon oberörd. Under de senaste tio åren har hon haft ett stort antal uppmärksammade utställningar och hon ses av många som en av Sveriges främsta fotokonstnärer.
Maryam Ebrahimi
Regissör och producent, född i Teheran. Sedan 2010 har hon arbetat som producent, regissör och researcher inom dokumentärfilm. Hennes film Frihet bakom galler belönades med både Emmy och Prix Europa för Bästa dokumentärfilm 2014.
Sara Meidell
Kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren sedan 2009 och bosatt i Umeå. Har även medverkat som skribent i antologier och en rad kulturtidskrifter, och debuterade som författare på Norstedts förra året med Ut ur min kropp.
Kasia Syty
Översättare från svenska till polska, kulturjournalist, filmrecensent och cineast. Filmredaktör på Nöjesguiden. Sedan 2021 är hon konstnärlig ledare för Bergmanveckan, den årliga filmfestivalen på Fårö.
Martijn te Pas
Senior programmerare på IDFA från 2000 till 2019 och under samma period arbetade han också som rådgivare för IDFA Bertha och holländska Mediafonden. 2019 flyttade han till Stockholm och startade e u R O P E doconsultancy. Arbetar för närvarande som festivalrådgivare och programmerare för MIRAGE i Oslo och programrådgivare för Sheffield DocFest, samt är involverad i EAVE, Sources 2, undervisar i dokumentärfilm och skriver för Business Doc Europe.
Referensgrupperna kommer att mötas under hösten, och vilka projekt som väljs ut presenteras i slutet av november.
Läs mer om Talent to Watch här.
Kontaktpersoner
Spelfilm:
Lina Norberg Johansson, talangansvarig
lina.norberg@filminstitutet.se, 08-665 12 27
Dokumentärfilm:
Patrik Axén, produktionscontroller
patrik.axen@filminstitutet.se, 08-665 12 01
Fotocred: Lina Tegman (Nathalie), Sofia Runarsdotter (Wanda), Atmo (Tarik), Göteborgs filmfestival (Aida), Guillaume Briquet (Maryam), Yanina Isla (Kasia), Per Landfors (Sara). Övriga: privata.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.