2021-01-12 08:20Pressmeddelande

David Sundin och Amie Bramme Sey leder Guldbaggen 2021

David Sundin och Amie Bramme Sey. Foto: Janne Danielsson/SVT, Christine Olsson/TTDavid Sundin och Amie Bramme Sey. Foto: Janne Danielsson/SVT, Christine Olsson/TT

Nu är programledarna för årets Guldbaggegala klara. Komikern, regissören och barnboksförfattaren David Sundin och programledaren, poddaren och kolumnisten Amie Bramme Sey delar på värdskapet för galan som äger rum måndag 25 januari och direktsänds i SVT kl 20.00.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas ut sedan 1964 av Filminstitutet för framstående insatser inom svensk film under det gångna året. På grund av de restriktioner som pandemin medför blir det en annorlunda gala som denna gång sänds från Annexet i Stockholm. 

Guldbaggen är galornas gala, den glammigaste galan vi har i Sverige. Jag och Amie kommer att göra allt vi kan för att leda tittarna genom kvällen så värdigt och glamouröst vi kan, säger David Sundin.

Publiken kan förvänta sig en hel massa energi. Här har man legat på latsidan i ett år snart, fatta hur laddad jag är? Nu när vi kör utan folk på plats känns den riktiga publiken, alla hemma i sofforna, ännu viktigare. Det hoppas jag att alla tittarna kommer att känna av, säger Amie Bramme Sey, som ser fram emot att jobba med David Sundin.

Får det ens kallas gala om inte David Sundin är med på ett hörn? Så rutinerad är han och det känns självklart otroligt bra.

Totalt kommer 19 Guldbaggar att delas ut under galan, vilket är något färre än vanligt. Guldbaggens Publikpris, där alla kan rösta på sin favorit bland de fem mest sedda svenska filmerna på bio, är satt på paus detta år eftersom många biografer tvingats hålla stängt. Utöver Guldbaggarna delas också Gullspiran ut, för betydelsefulla insatser för den svenska barn- och ungdomsfilmen.

Läs mer om alla nominerade här.

Guldbaggen 2021 arrangeras av Svenska Filminstitutet, SVT och Leroy Media. Galan direktsänds i SVT Play och SVT1 måndag 25 januari med start kl 20.00.

Biografier – programledarna

Amie Bramme Sey har bland annat varit programledare för Metropol med Amie på SR. Hon har också varit kolumnist på Aftonbladet, där hon också jobbar med sociala meder för Aftonbladet morgon och varit programledare för Kulturvalet, som var SR:s kulturredaktions satsning inför riksdagsvalet 2014. Hon har kunnat ses i två omgångar av SVT:s På spåret, där hon tävlade tillsammans med Gunnar Bolin. Amie Bramme Sey leder också podden Raseriet tillsammans med sin kusin, frilansskribenten Fanna Ndow Norrby.

David Sundin kan lista bland annat reklamfilmsregissör, komiker och barnboksförfattare på sitt långa cv. Sedan 2017 leder han SVT:s program Bäst i test tillsammans med Babben Larsson och de senaste har han varit värd för bland annat Idrottsgalan, Melodifestivalen och Kristallen. I december långfilmsdebuterade han i Se upp för Jönssonligan, som inför årets gala är nominerad till sex Guldbaggar. David Sundin startar strax inspelningarna av SVT:s nästa julkalender, En hederlig jul med Knyckertz, där han spelar en av huvudrollerna. 

För intervjuförfrågningar med David Sundin och Amie Bramme Sey,
kontakta Helena Brodén, SVT: helena.broden@svt.se, 070-688 86 01 Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand