2020-10-08 09:34Pressmeddelande

Dags för rörlig bildning – Filminstitutet bjuder in till webbinarium om filmens plats i skolan

Deltagare i webbinariet: Bianca Kronlöf (foto Peter Jansson), Peter Fredriksson (foto Skolverket), Anna Serner (foto Jessica Hanlon) samt Mats Åstrand och Olivia Grönlund (foto Anna Håkansson).Deltagare i webbinariet: Bianca Kronlöf (foto Peter Jansson), Peter Fredriksson (foto Skolverket), Anna Serner (foto Jessica Hanlon) samt Mats Åstrand och Olivia Grönlund (foto Anna Håkansson).

Tisdagen den 13 oktober står filmens roll i skolan på agendan i ett webbinarium där Filminstitutets vd Anna Serner tar pulsen på Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Medverkar gör också Bianca Kronlöf som håller ett personligt brandtal om filmens betydelse, samt pedagogen Mats Åstrand och eleven Olivia Grönlund från Realgymnasiet i Gävle som berättar om film som ingång till lust i lärandet.

Unga konsumerar mer rörlig bild än någonsin tidigare. Aldrig förr har behovet av filmpedagogiska redskap varit så stort. På ett seminarium arrangerat av Filminstitutet i Almedalen 2019 talade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson bland annat om att skolan borde vara mer upptagen av film och filmkunnighet, men konstaterade samtidigt att den fortfarande har liten plats i skolans styrdokument. Vad har hänt sedan dess? Hur bereder vi plats åt rörlig bildning i skolan? Och när ska det ske?

Det och mycket annat kommer att diskuteras under Filminstitutets webbinarium som är öppet för alla.

Dags för rörlig bildning – ett webbinarium om filmens plats i skolan
Tisdag 13 oktober klockan 13.00–14.30 på Zoom

Medverkande:
Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket
Bianca Kronlöf, skådespelare och komiker
Mats Åstrand, pedagog Realgymnasiet i Gävle
Olivia Grönlund, elev Realgymnasiet i Gävle
Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet

Moderator: Fatima Khayari, projektledare på Svenska Filminstitutet

Seminariet är helt kostnadsfritt, men din amälan krävs. Klicka här för att anmäla dig. Deltagare får ett mejl med en Zoom-länk till webbinariet dagen innan.

– Film är ett oslagbart pedagogiskt verktyg som vidgar vår värld och våra perspektiv. Men för att pedagoger ska känna sig trygga i att arbeta med film i skolan behövs kunskap. Först då kan vi säkerställa att alla barn och unga lär sig filmens språk och blir filmkunniga. Här ser jag att både Skolverket och Filminstitutet har en gemensam viktig roll, säger Anna Serner som kommer att samtala med Peter Fredriksson under webbinariet.

Deltar gör även skådespelaren och manusförfattaren Bianca Kronlöf, belönad både med tv-priset Kristallen och priset som Årets nykomling på Guldbaggegalan 2016. Hon ger en personlig och humoristisk inblick i filmens olika roller under hennes egen skolgång, och berättar om hur hennes filmarbete påverkat människor runt omkring henne.

Dessutom får vi en inblick hur det faktiska arbetet med film i skolan kan se ut, i mötet med pedagogen Mats Åstrand och eleven Olivia Grönlund från Realgymnasiet i Gävle. Tillsammans ger de en inblick i vad lusten i lärandet kan ha för betydelse, och berättar bland annat om sina erfarenheter av att ha arbetat med Levan Akins film And Then We Danced i samband med vårens distansundervisning.

Moderator är Fatima Khayari som bjuder på smakprov ur Filminstitutets filmpedagogiska material.

För mer info, kontakta: Fatima Khayari, projektledare Regioner barn & unga: fatima.khayari@filminstitutet.se, 08- 665 11 81 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand