Hela 21 projekt har beviljats produktionsstöd – bland regissörerna finns namn som Jon Blåhed, Fanny Ovesen, John Skoog, Naures Sager och Anette Sidor. Filmerna tacklar ämnen som rekordsimning, sex utan medgivande, troende i 1930-talets Tornedalen och krigsberedskap på Hörbyslätten. Samt musikdokumentärer om både Cornelis Vreeswijk och José González.
Fanny Ovesen var bland de första Wild Card vinnarna. Nu långfilmsdebuterar hon med Laura (som hon även skrivit), där 19-åriga Laura vaknar upp naken efter att ha haft sex med en annan couchsurfare, utan minne av natten. Det blir startpunkten på en lika befriande som destruktiv utforskning av Lauras egna gränser, som tar henne på en personlig resa över landsgränserna till Polen, Tjeckien, Tyskland och Frankrike. Filmen är snart färdiginspelad.
Rörelser av Jon Blåhed (även manus) följer Rakel, en strikt troende læstadian i 1930-talets Tornedalen. När hennes man Teodor startar en sekteristisk rörelse, med anvisningar direkt från Gud, har hon inget annat val än att bli en del av rörelsen. En rörelse som rör sig längre och längre ifrån hennes egna övertygelser.
Den svenska torpeden av Frida Kempff utspelar sig 1939 i ett Europa som är på väg att explodera i kaos och hat. Den unga Sally Bauer har en sak i åtanke - att bli den första skandinav som simmar över engelska kanalen. Hon trotsar såväl familj som sociala normer och det stundande kriget för att nå sitt mål.
Värn av John Skoog utspelar sig under 1900-talets andra hälft, då lantarbetaren Karl-Göran Persson (Denis Lavant) börjar befästa sitt hus på Hörbyslätten. Påverkad av de starka bilderna i pamfletten “Om kriget kommer” vill han skapa ett skydd för sig själv och sin omgivning när fienden anfaller eller katastrofen kommer.
I det korta formatet följer Anette Sidor upp Fuck You (2018) med Fuck Me. Tina vet hur alla killar är och är bra på att förföra dem, tills hon möter Ben som ser igenom hennes spel. Fuck Me är en film om makt, sexualitet och att våga se varandra som individer i stället för kön.
I Filming a Gay Love Story in the Middle East reser Naures Sager och hans själsfrände Michael Detlef (filmens producent) till Mellanöstern. Det lyckliga paret utforskar Jordanien och filmar dess skönhet, men de kan inte få Naures mors ord ur huvudet: att deras kärlek kan få farliga konsekvenser.
Läs mer om alla projekt och se bilder här
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.