2020-05-07 09:31Pressmeddelande

Corona 2020 – ny kortfilmssatsning från Filminstitutet

Coronaviruset och dess effekter har påverkat vår värld på sätt vi bara har börjat förstå vidden av. Nu lanserar Svenska Filminstitutet en ny kortfilmssatsning som kan skildra vår samtid i coronavirusets skugga.

– Pandemin påverkar alla, på olika sätt beroende på vem du är och var du befinner dig, men ingen lämnas oberörd. Jag är övertygad om att det kommer att göras många dokumentärer om coronakrisen, men fiktionsberättelserna behövs också, nu mer än någonsin. En av kortfilmens styrkor, jämfört med det längre formatet, är att den mycket lättare kan skildra det samhälle vi befinner oss i här och nu.  Kortfilmen har en unik möjlighet att snabbt fånga berättelser och tolka samtiden, när saker ställts på sin spets, säger Ami Ekström, filmkonsulent kortfilm och nya format på Filminstitutet.

Coronaviruset har haft stora negativa följder för svensk filmproduktion, som står inför enorma utmaningar. Som en av flera åtgärder har Filminstitutet öronmärkt särskilda medel för utveckling av kortfilm om 200 000 kronor, pengar som nu går till kortfilmssatsningen Corona 2020. Satsningen består av åtta utvecklingsstöd på vardera 25 000 kronor som ska gå till att utveckla korta spelfilmsprojekt som skildrar vår samtid i coronavirusets skugga.

– Vi öppnar upp för nya möjligheter i kristider. Vi riktar oss till både etablerade filmskapare och nya talanger, och vill ha in så många olika röster som möjligt. Hur påverkas vi när vi kommer längre bort från varandra? Vilka tankar väcks? Vad pockar på att berättas? Vi uppmuntrar också filmer som kan spelas in via exempelvis Facetime, chatrum eller liknande, eller som på andra kreativa sätt använder sig och drar nytta av de utmaningar som vi står inför, fortsätter Ami Ekström.

Stödet, som går att söka från och med 7 maj, är riktat till manusutveckling av kort spelfilm om max 15 minuter, som ska gå att producera i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stödet kan sökas av svensk producent, regissör eller manusförfattare som har gjort minst en väl genomförd och konstnärligt intressant kortfilm eller motsvarande från annan konstart. Sista dag för ansökan är 14 juni. Besked om vilka åtta projekt som får stöd lämnas 30 juni och därefter ska utvecklingen redovisas senast 15 augusti 2020.

Mer info och riktlinjer för stödet finns här.

För frågor, kontakta:
Ami Ekström, filmkonsulent kortfilm och nya format:
ami.ekstrom@filminstitutet.se, 08-665 11 39

Patrik Axén, produktionscontroller/administratör:
patrik.axen@filminstitutet.se, 08-665 12 01



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand