Sanna Lenkens långfilm Comedy Queen har belönats med Kristallbjörnen på Berlins filmfestival – världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm. Det är andra gången gillt för Sanna Lenken, som vann Kristallbjörnen också för sin förra långfilm, Min lilla syster, vid 2015 års Berlinale.
– Jag är väldigt glad, känner mig lycklig över att filmen gått hem. Och så fint att min björn hemma får sällskap av en till, säger regissören Sanna Lenken.
Comedy Queen fick sin internationella premiär i sektionen Generation Kplus vid festivalen. I filmen möter vi 13-åriga Sasha (spelad av Sigrid Johnson) som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt – bli en Comedy Queen. I övriga roller ser vi Oscar Töringe, Ellen Taure, Iggy Malmborg, Adam Daho och Anna Bjelkerud.
Sanna Lenken gjorde flera kortfilmer innan hon långfilmsdebuterade 2015 med Min lilla syster, som förutom Kristallbjörnen och Juryns hedersomnämnande i Berlin också plockade hem fem Guldbaggenomineringar och vann Göteborgs stora filmpris och Publikens pris på Göteborgs filmfestival. De senaste åren har hon regisserat tv-serierna Thunder in My Heart och Tunna blå linjen, som är aktuell med en andra säsong senare i år. Comedy Queen är hennes andra långfilm.
För manus står Linn Gottfridsson (I taket lyser stjärnorna, Björnstad) efter romanen av Jenny Jägerfeld. Producenter är Anna Anthony och Rebecka Lafrenz, FLX i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och SVT samt med stöd av Nordisk Film & TV Fond och Filminstitutet, barn- och ungdomsfilmskonsulent Jenny Gilbertsson.
Comedy Queen hade svensk premiär 11 februari via SF Studios och går nu på bio.
Svensk film har en stolt historia av högkvalitativ barn- och ungdomsfilm vilket har märkts inte minst i den svenska närvaron på Berlins filmfestival. Minst en svensk film har varit representerad varje år sedan 2007, då kategorierna Generation Kplus och Generation 14plus instiftades.
Berlins filmfestival avslutas den 20 februari. Läs mer om svenska filmer på årets Berlinale här.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.