2020-04-22 12:05Pressmeddelande

Cinemateket och SF Studios släpper svenska filmklassiker för gratis strömning

Medsols från vänster: För hennes skull (1930), Valborgsmässoafton (1935), Ingeborg Holm (1913) och Misshandlingen (1969). Foto: SF StudiosMedsols från vänster: För hennes skull (1930), Valborgsmässoafton (1935), Ingeborg Holm (1913) och Misshandlingen (1969). Foto: SF Studios

Under april och maj kommer fyra digitalt restaurerade filmklassiker att läggas ut på Cinematekets webbplats för kostnadsfri strömning. Varje onsdag under fyra veckor släpps en ny film som ligger uppe under en veckas tid, med start den 22 april.

Filmerna är Valborgsmässoafton, som gjorde Ingrid Bergman till en svensk filmstjärna; Victor Sjöströms drama Ingeborg Holm, som är en av de tidigaste svenska filmklassikerna; den första svenska talfilmen För hennes skull, med Inga Tidblad och Gösta Ekman d.ä. i huvudrollerna, och Guldbaggebelönade Misshandlingen som nu får nypremiär i digitalt restaurerad version.

– Sverige har en lång tradition av fantastiska filmer, många lika kända i utlandet som hemma. Men det finns också enastående filmer som glömts bort eller aldrig erkändes av sin samtid, och som visar upp bredden i den svenska filmhistorien. Vi är stolta över att tillsammans med SF Studios tillgängliggöra fyra av dem under den period som Cinematekets ordinarie visningar pausats. Genom dessa filmupplevelser hoppas vi på att öka nyfikenheten för svensk film och uppmuntra till vidare utforskning av den svenska filmhistorien, säger Danial Brännström, Cinematekschef på Svenska Filminstitutet.

22 april: Ingeborg Holm (1913). Victor Sjöströms drama är en av de första svenska filmerna som skapade politisk debatt i kvällstidningarna. En debatt som bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård.

29 april: Valborgsmässoafton (1935). Ett romantiskt och storslaget förväxlingsdrama av Gustaf Edgren med Ingrid Bergman i sin svenska genombrottsroll, och stjärnorna Victor Sjöström och Lars Hanson nyss återvändna från Hollywood.

6 maj: Misshandlingen (1969). Digital nypremiär för Lars Lennart Forsbergs första långfilm, som tilldelades en Guldbagge för Bästa regi. Filmen fick dessutom stor politisk genomslagskraft, och riktade kritik mot dåtidens mentalsjukvård.

13 maj: För hennes skull (1930). Paul Merzbachs komedi med Inga Tidblad och Gösta Ekman d.ä. i huvudrollerna var den första svenska talfilmen som helt och hållet spelades in i Sverige.

– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda dessa filmskatter tillsammans med våra nära samarbetspartners Cinemateket och Svenska Filminstitutet i en tid av isolering, för att förhoppningsvis kunna glädja den svenska publiken. Arbetet med att restaurera och digitalisera SF Studios filmarkiv är en del av vår strategi framåt för att tillgängliggöra vårt bibliotek av svenska filmklassiker, säger Helena Hertz, Head of Licencing & Rights på SF Studios.

Samtliga filmer är digitalt restaurerade av Svenska Filminstitutet.
För att se filmerna besök cinemateket.se.

Om Cinemateket
Cinematekets uppgift är att tillgängliggöra Svenska Filminstitutets samlingar och levandegöra filmhistorien och därmed öka intresset för filmhistorien och för filmen som konstform. Cinemateket erbjuder vägledning till filmens historia och gör den inkluderande genom att introducera en nyfiken publik för de stora klassikerna och tillhandahålla fördjupning för en erfaren publik, placerar filmerna i ett sammanhang och bidrar till att skriva om filmens historia.

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är det ledande filmbolaget i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver de digitala tjänsterna SF Anytime och SF Kids. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

För mer information, vänligen kontakta:
Danial Brännström, Cinematekschef, Svenska Filminstutet, 070-663 61 99
Helena Hertz, Head of Licensing Sales & Rights, SF Studios, 070-445 02 28  Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand