2024-01-10 08:30Pressmeddelande

Cinemateket krisar ur i vår

Bild ur Stanley Kubricks The Shining (1980)Bild ur Stanley Kubricks The Shining (1980)

Under våren hissar Cinemateket röd flagg men fäster blicken mot hoppets horisont med temat Kris – Katastrof och katharsis. Det blir bland annat filmer av Stanley Kubrick, Roberto Rossellini, John Carpenter, Ulrike Ottinger och Anders Henrikson. Programmet inleds den 19 januari kl. 18.00 i Filmhuset med Joel Schumachers kontroversiella Falling Down, där en vilt krisande Michael Douglas får nog av samtiden i ett stekhett Los Angeles. 

– Pandemier, krig, miljökatastrofer, energikriser och inflationer. Kristillståndet är på väg att bli en del av vår vardag och i det hänseendet skiljer den sig från den klassiska dramaturgins och spelfilmens kris: peripetin, vändpunkten mot det lyckliga slutet. Det är som vi har fastnat i slutet av en film, väl medvetna om peripetin längre fram, men oförmögna att ta oss ur skärselden. Filmhistorien kan hjälpa oss att förstå krisen, och kanske förmå oss att inse att det visst finns alternativ till den, säger Stefan Ramstedt, curator på Cinemateket.

Både program och biljetter är släppta och finns på www.cinemateket.se. Där finns även en introducerande text och en essä om vårens tema

Under våren kommer vi att få se civilisationshot skildras av den visionära pessimisten Stanley Kubrick, verkligheten falla sönder i Roberto Rossellinis verk, flockmentalitetens fasor bryta ut i John Carpenters fängslande nagelbitare, den svenska filmens och samhällets kriser sammansmälta i Anders Henriksons lyckopiller och den totala gränslösheten i Ulrike Ottingers queera filmvärld.

Bortom retrospektiverna tar krishanteringarna form i ett femtiotal titlar – allt från katastroffilmerna Det flammande svärdet och Jordens sista dag till en analog 3D-visning av Invasion från Mars, den första filmatiseringen av På västfronten intet nytt, Francis Ford Coppolas Apocalypse på 70 mm och Pedro Almodóvars skönt stökiga Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.

I sidoprogrammet hittas Howard Hawks underjordiska sällskapslekar, Akira Kurosawas pennor och svärd, den ständigt censurhotade Blinka Zheliaskova samt en retrospektiv med scener från romantikens huvudstad Paris. Och i det permanenta programmet ryms i vanlig ordning rariteter från arkivet i För evigheten, bakåtblickande Rekonstruktion, barn- och ungdomsorienterade Unga Cinemateket samt filmvetenskapliga Forskning om film.

Om Cinemateket:
Cinematekets uppgift är att öka kännedomen och intresset för filmhistorien och för filmen som konstform genom att kuratera Svenska Filminstitutets filmsamlingar kompletterat med film från andra samlingar och kommersiella aktörer. Cinematekets program belyser delar av filmhistorien och ska hjälpa publiken att hitta samband mellan dessa delar.

Kontakt:
För mer information, kontakta Stefan Ramstedt, curator på Cinemateket stefan.ramstedt@filminstitutet.se, 08-665 11 68


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson