I de tre filmer Nils Poppe regisserade bottnar komiken i ett vardagsnära mörker. Regidebuten, den skojfriska men cyniska Pengar – en tragikomisk saga (1946), hyllades av kritikerna och blev Sveriges bidrag till Biennalen i Venedig 1947, där den mottog priset för bästa komedi. Filmen är en komedi med hjärta, svärta och socialt patos – beståndsdelar som återkommer i alla de filmer Poppe regisserade, vilket bidrog till jämförelsen med inte minst Charlie Chaplin. Den senare kom att hylla regissören genom att skicka ett telegram till Nils Poppe den 22 maj 1946: ”Heartiest congratulations on your achievment cordially Charlie Chaplin”. (Telegrammet finns att ta del av på Malmö Stadsarkiv, i Nils Poppes samling, volym D:1.)
– Det är inte fullständigt klarlagt vilken av Nils Poppes filmer som Chaplin hyllade. Poppe hade haft stora framgångar i Sverige 1946 med Lars-Eric Kjellgrens kritikerhyllade Tappa inte sugen, men det är inte så sannolikt att Chaplin sett den. Mer troligt är att telegrammet är en kommentar på antingen Blåjackor från 1945 som Poppe också skrev manus till och som nådde internationella framgångar under 1946, eller på Poppes regidebut Pengar som hade premiär 1946, säger Jan Göransson, presschef på Filminstitutet.
Den 7 november visar Cinemateket Pengar – en tragikomisk saga, digitalt restaurerad i 4K av Filminstitutet. Visningen inleds av ett samtal med Mia Poppe, regissör, skådespelare och dotter till Nils Poppe.
Specialvisning av Pengar – en tragikomisk saga
När: Torsdag 7 november
Var: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm
Program:
17.00 Biljettkassan öppnar. Miniutställning i foajén och specialerbjudande i Filmhusets bar.
18.00 Mia Poppe i samtal med Filminstutets presschef Jan Göransson.
18.20 Visning av Pengar - en tragikomisk saga (96 min).
Ett fåtal pressplatser finns. Om du önskar bevaka kvällen, maila per.perstrand@filminstitutet.se.
De övriga två filmer som Poppe regisserat kommer att visas den 16 november (Ballongen, 1946) respektive den 22 november (Dumbom, 1953).
Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.