I morgon, torsdag 21 april, invigs Värnamo Filmhistoriska Festival – Sveriges första, största och enda filmhistoriska festival. Christina Schollin inviger och en unik prissamling med en Oscarsstatyett i spetsen är på plats. Inte mindre än 24 svenska digitalt restaurerade långfilmer från Svenska Filminstitutets arkiv finns med i programmet. Filminstitutets nya projekt för lärare, En filmhistorisk resa, presenteras under festivalen, som pågår i fyra dagar.
Värnamos filmhistoriska festival är Sveriges enda filmhistoriska festival och den äger rum i Svenska Bios tre salonger i Gummifabriken i Värnamo. Totalt visas ett fyrtiotal filmer inklusive Sickan Carlsson-filmen Du är mitt äventyr från 1958 och Fången på Karlstens fästning av Georg av Klercker från 1916. Det blir nypremiär för båda som nyligen digitalt restaurerats av Filminstitutet.
Christina Schollin, som gästar festivalen under två dagar, introducerar Änglar finns dom? (1961) och Yngsjömordet (1966). Vidare visas flera svenska barnfilmsklassiker, bland andra Dunderklumpen, Pelle Svanslös, Barnen från Frostmofjället och Emil i Lönneberga.
– Vi vill stärka film- och biografkulturen vilket känns särskilt angeläget efter pandemin, och samtidigt lyfta filmen som kulturarv. En sådan här festival har saknats i Sverige, säger Kalle Boman, legendarisk professor och filmproducent och festivalens konstnärlige ledare.
Att det blev just Värnamo beror på att Rutan anlades på torget Flanaden i centrala Värnamo 2015. Den var tillsammans med en utställning på konstmuseet Vandalorum - en förstudie till Ruben Östlunds Guldpalmsbelönade The Square. Sedan dess har en rad arrangemang hållits i och med anknytning till Rutan. Samarbetet mellan Kalle Boman och Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner ledde så småningom till idén om en filmhistorisk festival.
– Det här är en långsiktig satsning och på sikt vill vi skapa en mötesplats för filmintresserade i Värnamo. Förutom filmer som är minst 25 år gamla, visas även nya filmer av filmskapare från Jönköpings län och journalfilmer. Det arrangeras föredrag, workshops för barn samt särskilda visningar för skolan och omsorgen. Det här ska vara en festival både för Värnamoborna och för filmintresserade från hela landet, säger Lars Alkner.
Under festivalen arrangeras även en unik utställning av filmpriser i biograffoajén. Det är Roy Anderssons Guldlejon från Venedig, Jan Troells Guldbjörn från Berlin, Ruben Östlunds Guldpalm från Cannes, Kalle Bomans egen Hedersguldbagge samt Malik Bendjellouls Oscarsstatyett, som han vann för Searching for Sugarman.
– Det är priserna från de tre viktigaste filmfestivalerna och en Oscar. Mig veterligen har de här priserna aldrig visats tillsammans i Sverige. Det känns väldigt roligt eftersom det här är priser som vunnits av filmer som finansierats genom det svenska systemet, priser som på sätt och vis tillhör oss alla, säger Kalle Boman.
I samband med invigningen spelas ett avsnitt av P1-podden Snedtänkt in, där radioprofilen Kalle Lind samtalar med Kalle Boman. Vid invigningsminglet uppträder sångerskan Clara Gustavsson tillsammans med pianisterna Lotta Hasselquist Nilsson och Stefan Nilsson, som komponerat Gabriellas sång från Så som i himmelen samt musiken till bland andra Den goda viljan och Pelle Erövraren.
På plats från Filminstitutet finns förutom Clara Gustavsson även Lova Hagerfors, Jörgen Wiman och Jan Göransson.
Värnamo kommun är huvudarrangör av Värnamo Filmhistoriska Festival. Arrangeras med stöd från Region Jönköpings län, Herenco och Norhedsstiftelsen samt i samverkan med bland annat Svenska Bio, Gummifabriken, Jönköpings läns museum, Jönköpings läns folkrörelsearkiv, Wernamo Filmstudio och Gislaveds Filmstudio.
I programgruppen för urvalet av filmer ingår Kalle Boman, Charlotta Miller från Region Jönköpings län, Gabriel Fornstam från Svenska Bio och Jan Göransson från Svenska Filminstitutet.
Värnamos filmhistoriska festival pågår mellan 21-24 april. Läs mer och se hela festivalprogrammet på Värnamo filmhistoriska festival - Värnamo filmhistoriska festival (varnamofilmhistoriska.se)
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.