2019-09-30 14:27Pressmeddelande

Bröst, nakenbad och kurragömmaklimax – här är de fem filmerna i It’s Love

Emma Skoog, Jo Widerberg, Maria Forslin, Naures Sager och Truls Svenningsson.Emma Skoog, Jo Widerberg, Maria Forslin, Naures Sager och Truls Svenningsson.

Kortfilmssatsningen It’s Love med romantisk komedi i fokus har nu resulterat i fem uttagna projekt som vardera tilldelas sammanlagt 300 000 kronor. Satsningen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Filmbasen, Filmpool Nord, Film i Skåne och Film i Väst.

Filmerna blir fem minuter långa och de fyra regionala parterna samproducerar var sin film, medan det femte projektet görs i Sundsvall. Projekten ska nu genomföras och sen blir det premiärvisning på Film Fest Sundsvall 11–15 mars 2020.

– Precis som vi hoppades så har det funnits en kul bredd i ansökningarna. De har både kittlat och roat oss och dessutom vänt ryggen till den här genrens stereotyper. Förhoppningsvis kan de här projekten förnya genren en smula, säger Ami Ekström, Filminstitutets konsulent för kortfilm och nya format, samt initiativtagare till It’s Love.

De fem utvalda projekten, och citat från filmarna:

Breast Talk
Regi: Emma Skoog
Producent: Anette Winblad
Manus: Emma Skoog och Anette Winblad
Bolag: filotimofilm
Samproducent: Filmpool Nord
Synopsis: Tre par och en singelkvinna berättar med hjälp av samma frågor, ärligt och öppenhjärtigt om deras eventuella svårigheter, lyckliga stunder, avundsjuka och romantik som kantar deras kärleksrelation. Paren gestaltas av kvinnliga bröst med mun och ögon i olika åldrar och storlekar.

– If you don’t like the doing, do something else. / Emma Skoog

Vuxensmaker
Regi och manus: Truls Svenningsson
Producent: Tora Bodin
Bolag: Mantelpiece Productions
Samproducent: Film i Väst
Synopsis: Hugo har skrivit till sitt kärleksintresse Ulrika och frågat om hon vill bada naken med honom, trots att det är november. Ulrika har inte svarat och Hugo befinner sig i ett tillstånd av brinnande ångest. Kollektivmedlemmarna Hugo bor med står för den stöttning som behövs (och inte behövs) och situationen analyseras noggrant. Efter en tragikomisk väntan börjar Ulrika skriva ett svar på Hugos fråga.

– Jag är redan kär i film, så det blir väldigt mycket kärlek i det här projektet. / Truls Svenningsson

1-1
Regi, producent, manus: Naures Sager
Samproducent: Film i Skåne
Bolag: The Uneven AB
Synopsis: Aymans sexdejt med Jonas krashas av vännerna Elmira och Sam vilket tar en positiv vändning.

– Det här är otroligt stort för mig. Jag har länge kämpat i motvind och ska äntligen få flyga fri. Tack. / Naures Sager

Litegrann
Regi, producent, manus: Jo Widerberg
Bolag: Firma Jo Widerberg
Samproducent: Filmbasen
Synopsis: I en säng på natten vill en tjej säga till sin kille att hon älskar honom, men att han ska säga det först. Hon försöker få honom att göra det men han kan inte. Det blir krångel, ingen får sova. Och så till slut blir hon tvungen att säga det ändå: "Då får det vara så att jag älskar dig litegrann i alla fall. Du behöver inte säga nånting tillbaka." Han svarar: "Nej jag gör inte det men jag gör det."

– Jag är jätteglad att vara med i en satsning som stödjer just film om kärlek. Mer av det! / Jo Widerberg

Nu kommer jag!
Regissör och producent: Maria Forslin
Manus: Henrik Wallmark, Maria Forslin
Bolag: Mittfilm
Samproducent: Övriga Sverige
Synopsis: Ett gäng ungdomar festar vid en strand. Anja, en till synes ganska tyst och blyg tjej, får genom en lek (kurragömma) tillfälle att hamna ensam med Simon vars flickvän lsabella räknar. Väl ensamma och lite påverkade så börjar de strula med varandra. De når sin klimax när lsabella ropar "Nu kommer jag!"

– Vi tycker att det är uppfriskande med en satsning på romcom i Sverige och kände redan från början att här ville vi vara med och skapa något som får publiken att dra på smilbanden! / Maria Forslin

För mer info, kontakta Ami Ekström, konsulent för kortfilm och nya format: ami.ekström@filminstitutet.se, 08-665 11 39


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg