2022-12-21 20:43Pressmeddelande

Boy from Heaven ett steg närmre Oscarsnominering

Regissören Tarik Saleh, producenterna Kristina Åberg och Fredrik Zander med en del av teamet bakom Boy from Heaven inför galapremiären i Cannes. Foto: Jan Göransson. Regissören Tarik Saleh, producenterna Kristina Åberg och Fredrik Zander med en del av teamet bakom Boy from Heaven inför galapremiären i Cannes. Foto: Jan Göransson.

Nyss tillkännagav Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) att Tarik Salehs Boy from Heaven är en av de 15 filmer som hamnat på Oscars så kallade short list. Av de 15  ska fem väljas ut till att bli nominerade i kategorin Bästa internationella film. Den 24 januari 2023 får vi reda på om Boy from Heaven kvalat in bland de fem. Måndagen den 12 mars går själva Oscarsgalan av stapeln.

Två svenska samproduktioner valdes också ut till short list: Holy Spider av Ali Abbasi (svensk samproducent Eva Åkergren, Nordisk Film Production) och A House Made of Splinters av Simon Lereng Wilmont (svensk samproducent Tobias Janson, Story), den sistnämnda i dokumentärkategorin. Båda filmerna har fått stöd av Filminstitutet. 

Boy from Heaven blev nyligen nominerad till sju Guldbaggar. Filmens regissör Tarik Saleh vann tidigare i år Prix du scénario för bästa manus när Boy from Heaven deltog i huvudtävlan vid 75:e upplagan av filmfestivalen i Cannes, där filmen fick sin världspremiär.

– När du gör en film hoppas du alltid att den ska beröra människor, inte bara hemma, utan i mörka biografer långt borta. I mina galnaste fantasier drömde jag aldrig att filmen skulle nå så här långt. Jag är djupt tacksam och hedrad, säger Tarik Saleh.

– Boy from Heaven är mångfaldigt prisad internationellt och såld över hela världen. Att vi nu går vidare och har chans att vinna en Oscar för Bästa internationella film gör oss oerhört glada och stolta. Det är hela vårt fantastiska team, skådepelare och alla som arbetat med och stöttat filmen som gjort detta möjligt, säger producenterna Kristina Åberg och Fredrik Zander.

Boy from Heaven är en politisk thriller om fiskarsonen Adam som kastas in i en brutal maktkamp mellan Egyptens religiösa och politiska elit. I nyckelrollerna ser vi Tawfeek Barhom som fiskarpojken Adam och Fares Fares som den korrupte säkerhetspolisen Ibrahim. Filmen erhöll även prestigefulla Prix François Chalais i Cannes. Priset som instiftades till minne av den franske historikern och journalisten François Chalais belönar livsbejakande film och lyfter fram journalisternas närvaro i Cannes sedan 1999.

Vidare vann filmen huvudpriset NDR Film Prize vid 64:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck. Filmen tog även hem INTERFILM Church Prize som också delas ut under festivalen.

Boy from Heaven är såld över hela världen och i Frankrike har filmen redan setts av över 480 000 biobesökare sedan premiären där den 26 oktober.

Filmen är producerad av Atmo / Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med bland andra Film i Väst, och med produktionsstöd av Filminstitutets förra långfilmskonsulent Madeleine Ekman. Svensk distribution: TriArt Film.

Pressmaterial:
För pressmaterial, bilder och klipp hänvisas till www.TriArt.se (Användarnamn och lösenord: triartmedia).

Presskontakt:
Camilla Nasiell, tel 070-72 65 63 / camilla.nasiell@mondayrelations.se


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand