2023-06-21 11:10Pressmeddelande

Bergmans Riten uttagen till den stora arkivfilmsfestivalen

Erik Hell och Anders Ek i Riten.  Foto: Cinematograph.Erik Hell och Anders Ek i Riten. Foto: Cinematograph.

Ingmar Bergmans Riten är uttagen att visas i sektionen Recovered and Restored på världens främsta arkivfilmsfestival Il Cinema Ritrovato i Bologna, som invigs den 24 juni. 

 

Riten (1969) är en av Ingmar Bergmans mindre kända filmer. I starkt förenklad och renodlad form återvänder Bergman till frågor och bilder han alltid kretsat kring: Konstnärens utvaldhet, upphöjelse och förnedring. Fadersupproret, gudsbilderna. Samhället, de borgerligt anpassade, som på en gång är konstnärens publik och fiende.

 

I rollerna återfinns Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Anders Ek, Erik Hell och Ingmar Bergman. De för sin tid uppseendeväckande kostymerna stod kostymtecknaren Mago för, som även gjorde scenografin, och Sven Nykvist fotograferade.

 

Om tillkomsten berättade regissören i Bergman om Bergman följande:

"Det är alltid en fruktansvärd pretention omkring filmerna. Det är tunga apparater och de tar fyrtiofem dar, de tar femtio dar och de tar sextiofem dar att spela in. För Fellini tar det tjugoåtta veckor och det är ett jäkla rabalder och oherrans mycket pengar och då tänkte jag: Fan, jag samlar ihop fyra utav mina goda vänner och så repeterar vi fyra veckor och så tar vi filmen. Jag räknade ut att jag skulle kunna ta den på nio dar."

 

Riten visas den 27 juni med introduktion av Filminstitutets Kajsa Hedström och regissören, och Bergmankännaren, Stig Björkman.

 

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Riten har även framförts som teater, bland annat på Dramaten 2018.

 

l Cinema Ritrovato påågår mellan 24 juni och 2 juli.

Mer information om filmen – med text av Jan Holmberg, Stiftelsen Ingmar Bergman - och festivalen hittar du här.

 

 

Kontakt: Kajsa Hedström, Tillgängligt filmarv, Svenska Filmsintitutet kajsa.hedstrom@filminstitutet.se och 08-665 11 22.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand