Mia Hansen-Løves Bergman Island – som utspelar sig på Fårö och är en fransk-belgisk-tysk-svensk samproduktion – tävlar om Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes. Det gör även Joachim Triers Världens värsta människa, som Filminstitutet också gett stöd till. Ytterligare två svenska samproduktioner, Lamm och De oskyldiga, finns med i de officiella sektionerna som tillkännagavs vid dagens presskonferens.
Efter Ingmar Bergmans frånfälle 2007 har i och med Bergman Island fyra filmer som kretsar kring honom och hans konstnärskap bjudits in till Cannes filmfestival. Mia Hansen-Løve (Dagen efter denna) som tidigare vunnit priser både på Cannes och Berlins filmfestivaler, spelade in Bergman Island på Fårö somrarna 2017 och 2018.
Huvudrollerna innehas av Tim Roth, Vicky Krieps och Mia Wasikowska. I övriga roller finns många svenskar, bland andra Joel Spira, Oscar Reis, Albin Grenholm, Siri Hjorton Wagner, Anki Larsson, Melinda Kinnaman, Kerstin Brunnberg och Stig Björkman.
– Jag är glad och stolt att vara samproducent till denna film. Mia Hansen-Løve är helt klart en av de mest spännande regissörerna just nu. Mia är en enveten och inbiten Bergman-beundrare som kommer att få representera Sverige och Fårö och alla svenska skådespelare på årets Cannesfestival. Nu ska vi fira! säger filmens samproducent Erik Hemmendorff.
Tony är en hyllad regissör som bjuds till det mytomspunna Fårö under Bergmanveckan. Med på resan är hans fru Chris som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i det vildvuxna landskapet. Det späckade programmet gör att de upplever ön på varsitt håll och minnen av Chris första kärlek börjar plötsligt göra sin påminda. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut och paret glider allt längre ifrån varandra.
Erik Hemmendorff på Plattform produktion är filmens svenska producent. Filmen har fått stöd från Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Calle Marthin. TriArt distribuerar Bergman Island som har premiär i höst.
Den norske regissören Joachim Trier (Oslo, 31 augusti och Louder than Bombs) tävlar också om en Guldpalm med Världens värsta människa.
– Det känns alltid som ett privilegium att arbeta med Joachims filmer. Hans berättelser om människor och deras livsvillkor tillhör de starkaste och mest omskakande man kan se på den vita duken i dag. Han är ett fenomen som alltid bör ha en given plats på världens största filmfestivaler, säger Mattias Nohrborg, som är en av filmens samproducenter, genom B-Reel Films.
Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar hon den yngre och charmiga Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kommer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne.
Svenska samproducenter är Mattias Nohrborg, B-Reel Films, samt Film i Väst. Filmen, som delvis är inspelad i Trollhättan, har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. TriArt distribuerar filmen med svensk premiär i november.
Un certain regard
Lamm – med Noomi Rapace i en av huvudrollerna – av långfilmsdebutanten Valdimar Jóhannsson tävlar i sektionen Un certain regard.
Filmen handlar om det isländska paret Maria och Ingvar som lever tillsammans med sin fårhjord på en vackert belägen men fjärran gård. När de upptäcker en mystisk nyföding på gården beslutar de sig för att behålla det och uppfostra det som sin egen. Den oväntade utsikten att bygga sig en ny familj medför mycket glädje men kommer till slut förgöra dem.
Lamm är en isländsk-svensk-polsk samproduktion. Svenska producenter är Piodor Gustafsson och Erik Rydell, Black Spark Prod, och Film i Väst. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. TriArt distribuerar filmen i Sverige.
Eskil Vogts De oskyldiga tävlar också i Un certain regard. Hans tidigare film Blind, som tävlat på Sundance och Berlins filmfestivaler, har vunnit över 20 internationella priser. Eskil Vogt har även skrivit manus till Joachim Triers ovan nämnda film.
De oskyldiga utspelar sig under en solig sommar. Men det är inte alla som far i väg på semester. Fyra barn lär känna varandra och utforskar tillsammans bostadsområdet och skogspartiet utanför. Dolda från föräldrarnas vakande ögon utvecklas barnens oskyldiga lek till något mer. Ohyggliga saker börjar ske.
Filmen är samproducerad av Lizette Jonjic, Zentropa Sweden och Film i Väst, med stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Jenny Gilbertsson. TriArt distribuerar filmen i Sverige.
Cannes filmfestival äger rum 6-17 juli. Läs mer här.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.