2022-09-29 07:35Pressmeddelande

Barnens filmdag 9 okt – upptäck och upplev filmhistoria på biograf!

Medsols från vänster: Selma & Johanna – en roadmovie, Mera köttbullar, en fullsatt bio Victor samt Tjorven, Båtsman och Moses. Foto: SF Studios / Chris Jonkers / Folkets BioMedsols från vänster: Selma & Johanna – en roadmovie, Mera köttbullar, en fullsatt bio Victor samt Tjorven, Båtsman och Moses. Foto: SF Studios / Chris Jonkers / Folkets Bio

Barnens filmdag är tillbaka! Söndagen den 9 oktober öppnar vi dörrarna till Filmhuset i Stockholm, för en heldag fylld med filmvisningar, verkstäder, guidade visningar och många upplevelser för hela familjen, helt gratis! Barnen kommer kunna skapa konstfilm och filmaffischer, pröva på att vara filmrecensent och många andra aktiviteter. Det blir också filmvisningar med filmer som Selma & Johanna – en roadmovie, Tjorven, Båtsman och Moses och Mera köttbullar.

Barnens filmdag startade för några år sedan för att ge barn möjligheten att upptäcka filmhistorien, genom att se och själva skapa film. Efter att ha fått skära ner på upplägget under pandemin är Barnens filmdag nu tillbaka i full form, med både verkstäder och guidade turer i maskinrum och filmarkiv.

– Äntligen får vi erbjuda ett fullt program igen med flera aktiviteter under dagen. Det blir film i biograferna och vi kommer att kunna bjuda in våra gäster till både maskinrum och filmarkiv. Rum som annars inte är öppna för allmänheten. Vi ser verkligen fram emot att möta besökarna! säger Malin Nygren, tf chef Tillgängligt filmarv på Filminstitutet.

Ur programmet:

  • Nypremiär för Ingela Magners Selma & Johanna – en roadmovie (1997), om elvaåriga Johanna som får besked om att hon måste gå om fjärde klass. Hon vägrar acceptera beslutet och bestämmer sig för att rymma med sin bästis Selma till Strasbourg där hon tänker stämma sin lärare inför Europadomstolen. Selma & Johanna – en roadmovie är digitalt restaurerad av Filminstitutet.

  • Nypremiär för Olle Hellboms filmatisering av Astrid Lindgrens Tjorven, Båtsman och Moses (1964), den första filmen om Tjorven, Stina, farbror Melker och alla de andra invånarna på skärgårdsön Saltkråkan. Filmen är digitalt restaurerad av Filminstitutet.

  • Vi visar animatören och regissören Johan Hagelbäcks Mera köttbullar (2008). I sex animerade kortfilmer om köttbullar tas ämnen som kamratskap, mobbning, nyfikenhet, ilska, glädje och mod upp.

  • Filmrecensent för en dag: tillsammans med filmkritikerna Wanda Bendjelloul (TV4, Dagens Nyheter) och Jacob Lundström (Dagens Nyheter, FLM) får barnen pröva på att skriva eller rita en filmrecension. Ett urval av recensionerna publiceras under hösten på svenskfilmdatabas.se.

  • Den magiska lampan: en unik sagostund där barnen får uppleva en skioptikon-projektor från tidigt 1900-tal. Tillsammans med våra medarbetare Markus Blomfeldt och Anna Håkansson och stumfilmspianisten Edward von Past som leder sagostunden får barnen ta del av projicerande ljusbilder och musik.

  • Filmhusets restaurang och café är öppna, i foajén arrangeras filmpromenad och i biblioteket kan du se på film i vår minibio och delta i andra mysiga aktiviteter.


Barnens filmdag 2023

När:
 Söndag 9 oktober kl 10.00–17.00
Var: Filmhuset, Borgvägen 1 på Gärdet i Stockholm. (Buss 1, 4, 76 eller T-bana Karlaplan.)
Pris: Arrangemang är helt gratis, men vill du boka biljetter till filmerna på nätet så tillkommer en bokningsavgift om 10 kr. Annars är det avgiftsfritt i biljettkassan på Filmhuset.


Läs mer om programmet här!

Barnens filmdag arrangeras av Filminstitutet och ingår i temat Unga Cinemateket – Filmhistorien för unga.

För frågor, kontakta:
Malin Nygren, malin.nygren@filminstitutet.se,  08-665 11 16Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand
Ida Kjellgren
Kommunikatör
Ida Kjellgren