2019-10-01 14:13Pressmeddelande

Barnens filmdag 6 oktober – upptäck, upplev och skapa filmhistoria!

null

Söndag 6 oktober öppnar Filmhuset dörrarna för alla barn med filmskaparverkstäder, kostymprovning, maskinrumsbesök, filmvisningar och guidning av filmhistoriska rum som vanligtvis inte är öppna för allmänheten.

– I Filminstitutets arkiv finns filmhistorien bevarad; filmerna, föremålen, bilderna, berättelserna, och det är vårt uppdrag att se till att våra samlingar och vår kunskap om dem blir tillgängliga för allmänheten, såväl barn som vuxna. Under Barnens filmdag öppnar vi upp alla möjliga delar av Filmhuset så att stora och små barn kan upptäcka, inspireras och själva skapa filmhistoria, säger Lova Hagerfors, chef för Tillgängligt filmarv på Filminstitutet och projektledare för Barnens filmdag. ​Barnens filmdag passar särskilt för barn i åldern 5–12 år, men alla är varmt välkomna!

Ur programmet:

Guidade turer
Följ med ner till filmarkivet där den svenska filmhistorien bevaras i minusgrader, i hundratals år. I maskinrummet visar biografmaskinisterna upp biografens hjärta och Filmhusets unika projektorer. Följ med och se hur man laddar och visar film och se biosalongerna från maskinrummet!  

En filmhistorisk resa med musik
Pianisten Edward von Past och Filminstitutets Anna Håkansson utforskar tillsammans med barnen tidiga uppfinningar och optiska leksaker, tittar på några av de allra första filmerna och undersöker hur bild och ljud samspelar i film – och tillsammans med Edward bildar barnen en stumfilmsorkester!  

Filmvisningar
Två svenska filmklassiker visas på stor duk under dagen. Först ut är Olle Hellboms älskade Astrid Lindgren-filmatisering Rasmus på luffen (1981) med Allan Edwall som luffaren. Dessutom visas Förortsungar (2006), en modern Rännstensungar i svängande musikalform som belönades med sju Guldbaggar. Filmens regissörer Ylva Gustavsson och Catti Edfeldt samt Beylula Kidane Adgoy, som spelar huvudrollen Amina, inleder visningen. Båda filmerna är digitalt nyrestaurerade och får nypremiär under Barnens filmdag.  

Drop in-aktiviteter
I kostymsalongen kan man klä ut sig till välkända figurer ur Astrid Lindgrens universum, och i Filmhusets bibliotek finns en flip bok-verkstad där man ritar och skapar rörliga bilder. Genom att måla direkt på filmremsan gör vi två kollektiva konstfilmer som sedan premiärvisas ackompanjerade på piano av Edward von Past. I den filmhistoriska utställningen kan man se och prova på tidiga filmprojektorer och andra magiska, filmhistoriska apparater. Barnens filmbås och Bio Mauritz bjuder på drop in-film där det visas kortfilmer från hela den svenska filmhistorien.  

När: Söndag 6 oktober kl 10.30-16.30
Var: Filmhuset, Borgvägen 1 på Gärdet. (Buss 1, 4, 76, t-bana Karlaplan.)
Pris: Filmvisningar och filmhistorisk resa kostar 20 kr, övriga arrangemang är helt gratis.

För frågor kontakta: Lova Hagerfors, lova.hagerfors@filminstitutet.se, 070-226 29 33. Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand