2021-10-18 09:17Pressmeddelande

Barnens Filmdag 24 oktober – upptäck och upplev filmhistoria på biograf!

Medsols från vänster: Världens bästa Karlsson, Pelle flyttar till Komfusenbo (båda © AB Svensk Filmindustri), Emigranten (public domain) och Tur & retur (Filmlance).

Medsols från vänster: Världens bästa Karlsson, Pelle flyttar till Komfusenbo (båda © AB Svensk Filmindustri), Emigranten (public domain) och Tur & retur (Filmlance).

Barnens filmdag är tillbaka. Söndagen den 24 oktober öppnar vi dörrarna till Filmhuset i Stockholm, för en heldag fylld med film och upplevelser för hela familjen. Det blir nypremiär för två nyrestaurerade Astrid Lindgren-filmatiseringar, och Ella Lemhagens Tur & retur med skådespelaren Amanda Davin på plats. Dessutom får alla barn prova på att spela livemusik till Charlie Chaplins stumfilmer.

– Vi startade Barnens filmdag för några år sedan för att vi ville ge barn möjligheten att upptäcka filmhistorien, genom att se och själva skapa film. Förra året var vi ledsamt nog tvungna att ställa in dagen helt och hållet på grund av pandemin men i år är vi tillbaka! Om än i något begränsad form. Verkstäder och dylikt går inte att genomföra på ett bra sätt med tanke på pandemin men det blir fullt program i biograferna, med filmer, gäster och godsaker. Barnens filmdag passar särskilt för barn i åldern 5-12 år, men alla är välkomna. Vi ser verkligen fram emot att möta besökarna! säger Lova Hagerfors, chef Tillgängligt filmarv på Filminstitutet.

Ur programmet:

  • Nypremiär för Ella Lemhagens Tur & retur (2003), om elvaåringarna Julia och Martin som byter plats med varandra. Huvudrollsinnehavaren Amanda Davin – som spelade både Julia och Martin – är på plats och berättar om hur det var att spela två olika roller i en och samma film och svarar på frågor. Tur & retur är digitalt restaurerad av Filminstitutet.
  • Nypremiär för två Astrid Lindgren-filmatiseringar: Olle Hellboms Världens bästa Karlsson (1974) och Johanna Halds novellfilm Pelle flyttar till Komfusenbo (1990), båda digitalt restaurerade.
  • Play-along med Charlie Chaplin: tillsammans med stumfilmspianisten Edward von Past och Cinematekets curator Tora Berg lär sig barnen mer om stumfilm. Tillsammans får de både titta på – och spela med till – två av Chaplins klassiska kortfilmer: Pantbanken (1916) och Emigranten (1917). Instrument kommer att finnas på plats, och det går fint att ta med eget för den som vill!
  • Filmhusets bibliotek och café är öppna, och i foajén arrangeras filmpromenad och mysigt biohäng hela dagen.

När: Söndag 24 oktober kl 10.30–16.00
Var: Filmhuset, Borgvägen 1 på Gärdet i Stockholm. (Buss 1, 4, 76 eller T-bana Karlaplan.)
Pris: Vissa filmvisningar kostar 20 kr, övriga arrangemang är helt gratis.

Barnens filmdag arrangeras av Filminstitutet och ingår i temat Unga Cinemateket – Filmhistorien för unga.

Läs mer här om programmet här.

För frågor, kontakta:
Lova Hagerfors, chef Tillgängligt filmarv: lova.hagerfors@filminstitutet.se, 08-665 11 20Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand