2023-10-09 08:07Pressmeddelande

Barnens filmdag 15 okt – upptäck, upplev och skapa filmhistoria!

Bilder från Karla Kanin på stranden, Alla vi barn i Bullerbyn och Musikbussen. Foto: Pennfilm Studio / AB Svensk FilmindustriBilder från Karla Kanin på stranden, Alla vi barn i Bullerbyn och Musikbussen. Foto: Pennfilm Studio / AB Svensk Filmindustri

Barnens filmdag är tillbaka! Söndagen den 15 oktober öppnar vi dörrarna till Filmhuset i Stockholm. Maskinrum och filmfrysar som annars inte är öppna för allmänheten visas upp, filmmusikdisco tar plats, filmremsor blir till konstfilm och hela huset fylls med barns kreativitet. I biograferna visas nyrestaurerad film och vi gästas av Jojje Wadenius och regissörerna Olof Landström och Peter Cohen som berättar om sina animerade klassiker. Alla evenemang har fri entré!

– Vi älskar att få visa upp det fantastiska Filmhuset på det här sättet med alla delar av vår verksamhet. Förra året slog vi publikrekord och vi ser fram emot nytt myller av besökare, som ritar på filmremsor, testar green screen och njuter av och skapar egen film. Film vidgar världar och bjuder till nya äventyr. Både att se film och själv få skapa och förstå filmens delar är extra viktigt i denna tid fylld av rörliga bilder, säger Malin Nygren, projektledare för Barnens filmdag.

Ur programmet:

  • Filmvisning och samtal: Herr Bohm och sillen (1988)

Vad händer när Herr Bohm bestämmer sig för att testa om en sill kan leva på land? Musikern Jojje Wadenius och filmmakarna Peter Cohen och Olof Landström samtalar om kluriga funderingar och animationer med barnfilmskonsulent Janne Vierth. Flera andra av Cohen och Landströms animerade filmer – Kalles klätterträd, Farbrorn som inte vill va' stor och Magister Flykt – visas i drop in-bion, där man också kan se animerade klassiker som Karla Kanin på stranden och Musikbussen.

  • Nypremiär för Alla vi barn i Bullerbyn (1986)

Det är sommarlov hos granngårdsbarnen i Bullerbyn. På natten smygs det på näcken, det slås hö och fiskas kräftor. Till sin stora lycka får Olle ta hand om den vresige skomakarens hund Svipp. Nypremiär för en älskad Astrid Lindgren-filmatisering, digitalt reproducerad av Filminstitutet 2023.

  • Filmvisning: Åke och hans värld (1984) 

Åke bor i en kärleksfull familj i en liten stad i 1930-talets Sverige. Han leker med bästa kompisen Kalle Nubb, ser mystiska budskap i sin omgivning och försöker förstå sig på de vuxna, vilket inte alltid är helt lätt och ofta skrämmande. Filmen är digitalt reproducerad av Filminstitutet 2023.

  • Spännande verkstäder: förflytta dig i tid och rum och laborera med specialeffekter. Genom att använda green screen när man filmar är allt möjligt! Du kan också måla på filmremsor, tävla i filmquiz, göra en egen filmaffisch eller dansa disco till filmmusik.
  • Handvevad projektor: en unik upplevelse med handvevad filmvisning ackompanjerat av stumfilmspianisten Edward von Past.

  • Filmhusets restaurang och café är öppna, i foajén arrangeras tipspromenad och i sveriges enda specialbibliotek för film kan du se på film i vår minibio.

Barnens filmdag 2023

När:
Söndag 15 oktober kl 10–17
Var: Filmhuset, Borgvägen 1 på Gärdet i Stockholm. (Buss 1, 4, 76 eller T-bana Karlaplan.)
Pris: Arrangemang är helt gratis, men för rundvandringarna behövs gratisbiljetter som delas ut på plats. Först till kvarn.


Se hela programmet här
Ladda ner programmet som PDF


För frågor, kontakta Malin Nygren, projektledare:
malin.nygren@filminstitutet.se, 08-665 11 16Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand