2022-12-16 09:20Pressmeddelande

Bahar Pars kortfilm Åsnelandet till Clermont-Ferrand

Bahar Pars och Anna Sise i Åsnelandet. Foto: Annika Aschberg Bahar Pars och Anna Sise i Åsnelandet. Foto: Annika Aschberg

Bahar Pars nya kortfilm Åsnelandet får internationell premiär på franska Clermont-Ferrand, världens främsta kortfilmfestival. Åsnelandet är den avslutande delen i en trilogi, och valdes ut som en av 78 filmer bland 8 500 anmälda titlar.

Åsnelandet är den tredje och avslutande delen i Bahar Pars trilogi, där Rinkebysvenska (2015) och Turkkiosken (2017) är de första delarna. Vi möter Indra, en kvinna som i sin vardag utsätts för mikroaggressioner, men denna gång får publiken djupdyka in i hennes tankemönster och känslor på ett nytt sätt. Hennes väg korsas med Isa som sätter frispråkigt ord på omgivningens förutfattade meningar och Indras oro. I huvrollerna ser vi Anna Sise och Bahar Pars, som också skrivit och regisserat filmen.

Nu får filmen internationell premiär i tävlan på Clermont-Ferrand, världens mest prestigefyllda kortfilmfestival.

– Vi bär alla på stressen av människans fördömande blickar. Jag är stolt att Åsnelandet kan flyga internationellt, då rasism och dess effekter berör oss alla, säger Bahar Pars, som också är aktuell med en Guldbaggenominering för sitt porträtt av Nilo i Maya Nilo (Laura)

Åsnelandet är producerad av Brynhildur Þórarinsdóttir, [sic] film, samproducerad med POP Film, SVT och Film Stockholm, och gjord med stöd från Svenska Filminstitutet, konsulent Ami Ekström, och Konstnärsnämnden. 

45:e kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand går av stapeln 27 januari till 4 februari 2023. Läs mer här.


Ämnen: Kortfilm

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand