2022-10-18 07:15Pressmeddelande

Astronauter, basket och Malaysia

Heart of an Astronaut av Jennifer Rainsford. © ESA/NASA.Heart of an Astronaut av Jennifer Rainsford. © ESA/NASA.

Dokumentären A Pan-African Mission följer en socialarbetare i Liberia. Sweet Dreams utspelar sig på sockerplantage i Malaysia och Karin Franz Körlof gör mockumentär av Pär Lagerkvists novell i kortfilmen En hjältes död. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

A Pan-African Mission av Mats Hjelm är en dokumentär om Preston som tillhör ett av Liberias ursprungsfolk, Kpelle. Preston letar efter en rik kyrka från USA för att samarbeta med i sociala projekt. Istället hittar han en fattig radikal svart kyrka från Detroit. En rik amerikan, Kojo, erbjuder sig att hjälpa honom men visar sig snart lova mer än han kan hålla. Filmen är en fristående uppföljare på regissörens film Black Nation från 2009 och är snart färdigklippt.

Dokumentären Of Boys and Men av Anders Skovbjerg Jepsen är en dansk-svensk samproduktion med Martin Persson (Anagram) som svensk samproducent. Filmen följer relationen mellan två pojkar där den ene förgrep sig på den andre. Nu när de är vuxna försöker de att förstå vad som hände. Det är en film om tystnad - att växa upp i tystnad och tystnad som löper genom familjer i flera generationer. Det är en film om att bryta tystnadens cirklar och försöka förstå sitt förflutna och sitt liv idag.

Sweet Dreams av Ena Sendijarević är en holländsk samproduktion med Erik Hemmendorff/Plattform (Triangle of Sadness) som svensk samproducent. Filmen utspelar sig på en sockerplantage i Malaysia i början på 1900-talet. Plantageägaren Jan dör och hans barn ska ta över verksamheten – men det visar sig att hela arvet går till en son utanför äktenskapet. Filmen är Ena Sendijarevićs andra långfilm.

Bland projekten i kortare format märks Eftersörjare av Hanna Högstedt om dem som blir kvar när ett litet barn dör. Filmen blandar live action och kolanimation medan regissörens föräldrar berättar om när de förlorade sin dotter. Själv försöker hon förstå: Är det därför hon blir så rädd när hennes andra barn föds? Går det att ärva en sorg?

Komedin En hjältes död av Karin Franz Körlof är en filmatisering av den Nobelprisbelönade författaren Pär Lagerkvists satiriska novell med samma namn. En ung man engageras för att, mot en större summa pengar, balansera på huvudet uppe på ett kyrktorn och sedan falla ner och slå ihjäl sig.

Vad händer med våra hjärtslag när vi är ute i rymden? Dokumentären Heart of an Astronaut av Jennifer Rainsford spelas in i rymden med astronauterna Matthias Maurer och Samantha Cristoforetti. Filmen följer astronauternas läkare som är kvar på jorden med sitt unika perspektiv på rymdfarande.

Sista helgen med Jenny och John av Jimmy Olsson följer helgen då pappa John och hans dotter Jenny åker till Motala för en basketmatch som Jenny ska spela. Men Jenny vill sluta med basketen och vara mer själv med kompisarna. Det blir helgen då allting i John och Jennys förhållande förändras.

I dansk-svenska Torn av Jahfar Muataz, skriven av regissören och Frederik Rye, känner sig 14-åriga Malik som en utlänning i Sverige efter att familjen har flytt dit från Irak. Han blir mobbad i skolan, hamnar i slagsmål och blir missförstådd av sin rektor - men när han kommer tillbaka till Irak känner han sig inte hemma där heller.

Återsådd av Emanu Garnheim är en dialoglös dockanimerad science fiction för vuxna. Den görs med stopmotion och är en berättelse där en resenär försöker att skapa liv på en utdöd planet, men liv verkar endast vara möjligt genom den yttersta uppoffringen. Garnheims examensfilm från Stockholms konstnärliga högskola ligger till grund för filmen.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten som beviljats stödOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg