2023-01-20 07:43Pressmeddelande

Artister och prisutdelare på Guldbaggegalan

Medsols fr v: Jonas Karlsson, Alexej Manvelov, Helen Sjöholm, Sofia Kappel, Albin Lee Meldau och Ninja Thyberg. Foto: Patrik Österberg (Alexej Manvelov), Fredrik Skogkvist (Albin Lee Meldau), Ricky Tillblad (Helen Sjöholm), Pelle T Nilsson (övriga). Medsols fr v: Jonas Karlsson, Alexej Manvelov, Helen Sjöholm, Sofia Kappel, Albin Lee Meldau och Ninja Thyberg. Foto: Patrik Österberg (Alexej Manvelov), Fredrik Skogkvist (Albin Lee Meldau), Ricky Tillblad (Helen Sjöholm), Pelle T Nilsson (övriga).

Sofia Kappel, Jonas Karlsson och Alexej Manvelov är några av prisutdelarna på årets Guldbaggegala. Dessutom uppträder Helen Sjöholm, Albin Lee Meldau och Anna Stadling. Programledare är Parisa Amiri, och en rad andra kända kultur- och nöjesprofiler medverkar för att dela ut priserna. Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm måndagen den 23 januari och direktsänds i SVT och SVT Play.

Sofia Kappel kritikerrosades efter sin långfilmsdebut i Pleasure (2021) och belönades med en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll vid förra årets gala. Även regissören till Pleasure, Ninja Thyberg, delar ut pris. Filmen valdes ut i Official Selection i Cannes och nominerades till sju Guldbaggar, bland annat Bästa regi. 

Alexej Manvelov har medverkat i filmer som Den blomstertid nu kommer (2018) och i tv-serier som Chernobyl, Jordskott och Top Dog.

Bland årets prisutdelare finns också skådespelaren Jonas Karlsson som prisats tvåfaldigt med en Guldbagge, senast i fjol för rollen som Tyko i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (2021). Just nu är han aktuell bland annat i tv-serien Nattryttarna och som berrättarröst i förra årets tre nya Alfons Åberg-filmer.

Skådespelaren och regissören Nanna Blondell såg vi förra året i filmer som Red Dot och Black Widow, och nyligen i tv-serierna Partisan och House of the Dragon.

Christer Lindarw, legendarisk kläddesigner, dragshowartist och skådespelare. På film sågs han tidigt i rollen som drottning Silvia i Göta Kanal  (1981). Han är nu aktuell i Länge leve Bonusfamiljen (2022).

Delar ut en Guldbagge gör också artisten och låtskrivaren Zhala, som förra året långfilmsdebuterade som Maya i Maya Nilo (Laura).

Edvin Törnblom, komiker och programledare som gjorde långfilmsdebut i Göta Kanal 4 – Vinna eller försvinna (2022). Edvin ser vi redan tidigt under galakvällen då han kommer att intervjua Guldbaggegalans gäster på röda mattan.

Bland musikinslagen: Helen Sjöholm, Anna Stadling och Albin Lee Meldau gör en hyllning till Sven-Bertil Taube, som avled i slutet av förra året, och Nadja Kasanesh Holm framför ett mäktigt nummer med hela ensemblen från musikalen The Bodyguard som just nu går på Chinateatern i Stockholm.


Guldbaggegalan går av stapeln måndagen den 23 januari och direktsänds i SVT1 och SVT Play med start klockan 17.00.

Läs mer om alla nominerade filmer på guldbaggen.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand