2023-04-21 14:46Pressmeddelande

Anita Björk 100 år – hyllas av Filminstitutet och Dramaten

Anita Björk i Fröken Julie, som vann Grand Prix (sdermera Guldpalmen) på filmfestivalen i Cannes 1951. 
Filmen är digitalt restaurerad av Filminstitutet och visas just nu på SVT Play. Anita Björk i Fröken Julie, som vann Grand Prix (sdermera Guldpalmen) på filmfestivalen i Cannes 1951. Filmen är digitalt restaurerad av Filminstitutet och visas just nu på SVT Play.

Tisdagen den 25 april är det 100 år sedan Anita Björk föddes. Svenska Filminstitutet och Dramaten vill uppmärksamma en av förra seklets främsta skådespelare, som skördade stora framgångar såväl på teatern som inom filmen. Även SVT uppmärksammar Anita Björk med en serie av hennes filmer och teaterpjäser på SVT Play/Öppet arkiv. En hyllningskväll med familj och kollegor, bland andra Lo Dagerman, Stina Ekblad, Elin Klinga och Berit Gullberg äger rum i Filmhuset på Anita Björks födelsedag.  

 

Filmkarriären började med en liten roll i Himlaspelet 1942 i regi av Alf Sjöberg. Han kom att betyda mycket för henne, främst på teatern men även inom filmen. Anita Björk spelade huvudrollen i den av honom regisserade Fröken Julie (1951), som vann en Grand Prix (sedermera Guldpalmen) på filmfestivalen i Cannes. Anita Björk medverkade i ytterligare tre filmer som tävlade i Cannes: Älskande par (1964) av Mai Zetterling, Ådalen 31 (1969) av Bo Widerberg samt Den goda viljan (1992) av Bille August. Den senare vann Guldpalmen. Parallellt med kritikerhyllade filmer vann hon den breda publikens hjärtan genom medverkan i stora filmsuccéer som På dessa skuldror (1948), Människors rike (1949), Moln över Hellesta (1956), Arne Mattsson-deckarna Damen i svart (1958) och Mannekäng i rött (1958).

 

Den amerikanska pressens lovord för Anita Björks insats i Fröken Julie fick till följd att Alfred Hitchcock önskade henne till filmen Jag bekänner (1951). Planerna gick om intet då Anita Björk vid tillfället var sambo med Stig Dagerman, som fortfarande var gift Något som på den tiden var oacceptabelt inom det amerikanska studiosystemet. Dock blev det i alla fall en roll i en amerikansk film några år senare, Nattmänniskor (1954) av Nunnally Johnson i vilken hon spelade mot Gregory Peck. Anita Björk medverkade även i ett par tyska filmer under 1950-talet. År 2005 mottog hon Filminstitutets Hedersguldbagge för sin samlade livsgärning inom filmen.

 

Som teateraktris blev Anita Björk Dramaten trogen, med ett par undantag, efter att ha gått ut Dramatens elevskola 1945. Det kom att bli totalt 104 roller fram till den sista pjäsen, Kärleksbrev 2009 av A.R. Gurney i regi av Gunnel Lindblom. Under hyllningskvällen kommer Anita Björks samarbete med Ingmar Bergman på Dramaten i till exempel Markisinnan de Sade och Bildmakarna belysas extra. Båda finns att se på SVT Öppet arkiv och på SVT Play kan man även se filmerna Fröken Julie (1951), 100 dragspel och en flicka (1946) och Kvinna utan ansikte (1947).

 

Filmarkivet.se uppmärksammar också Anita Björk där man bland annat kan se henne göra reklam för Lux tvål.

 

Förutom Hedersguldbaggen mottog Anita Björk flera utmärkelser under sin karriär. Hon hedrades med en professorstitel 2001, hon fick det allra första Thaliapriset 1951 - instiftat av Svenska Dagbladet, Vidare tilldelades hon O'Neillstipendiet 1972, Litteris et Artibus 1979 och 1991 erhöll hon Svenska Akademiens teaterpris.

 

 

 

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand