2019-11-09 09:41Pressmeddelande

And Then We Danced tvåfaldigt nominerad till European Film Awards

Levan Gelbakhiani (i mitten) i And Then We Danced. Foto: TriArt FilmLevan Gelbakhiani (i mitten) i And Then We Danced. Foto: TriArt Film

Idag avslöjades nomineringarna till European Film Awards (EFA). Levan Akins film And Then We Danced är nominerad i två kategorier, bland annat Bästa skådespelare för Levan Gelbakhiani. Övriga nominerade svenska filmer är Pella Kågerman och Hugo Liljas Aniara, samt Ali Abbasis Gräns.

And Then We Danced nominerades till två priser: European University Film Award (EUFA) och Best Actor för Levan Gelbakhiani. Han spelar den unge Merab som dansar i det strikt konservativa georgiska nationalkompaniet, och förälskar sig i den karismatiske Irakli, nykomling i danstruppen. Gelbakhiani, som gör sin långfilmsdebut i And Then We Danced, tävlar i sin kategori mot tungviktare som Antonio Banderas.

– Jag hade aldrig kunna drömma om när jag spelade in den här filmen att den skulle omfamnas på det här viset. Jag spricker av stolthet för Levan Gelbakhiani som så modigt ställde upp på att vara med i filmen som vi genomförde mot alla odds. Han är både en förebild och en inspiration för mig, säger filmens regissör och manusförfattare Levan Akin.

Levan Gelbakhiani har hittills vunnit priser som bästa skådespelare på filmfestivalerna i Odessa, Sarajevo och spanska Valladolid. I går hade And Then We Danced premiär i Tblisi, Georgien. Något som har uppmärksammat mycket i svensk och internationell press då homofientliga krafter hotat och trakasserat de som ville besöka biograferna.

Filmen, som utsetts till Sveriges Oscarsbidrag, fortsätter sitt succétåg världen över. Den har nyligen vunnit priser på Chicagos filmfestival och på festivaler i Montréal, Bratislava och Gent, Belgien. Härnäst väntar visningar på American Film Institutes AFI Fest i Los Angeles – en viktig  del av filmens Oscarskampanj.

Fler svenska nomineringar:

Aniara, med manus och regi av Pella Kågerman och Hugo Lilja, är nominerad i kategorin European Discovery. Priset går till långfilmsdebutanter och delas ut av FIPRESCI, den internationella sammanslutningen av filmkritiker. Science fiction-dramat efter Harry Martinssons roman var på shortlisten till Sveriges Oscarbidrag och belönades nyligen på filmfestivalen i Trieste i kategorin Best International Science Fiction Film.

Dessutom är Gräns nominerad till publikpriset EFA People's Choice Award. Priset röstas fram av filminstresserad allmänhet över hela Europa och röstningen avslutades häromveckan. Ali Abbasis sexfaldigt Guldbagebelönade film var förra året nominerad till fyra EFA-priser, och vann för Bästa visuella effekter, där priset gick till den danske VFX-artisten Peter Hjorth.

Nomineringar till svenska samproduktioner:

Trine Dyrholm nominerades till Bästa skådespelerska för sin roll i May el-Toukhys dansk-svenska drama Hjärter dam, som nyligen vann Nordiska rådets filmpris.

Ingvar Sigurðsson är nominerad till Bästa skådespelare för rollen i isländsk-dansk-svenska A White, White Day i regi av Hlynur Palmason. Sigurðsson belönades med skådespelarpriset Rising Star under Cannes-festivalen tidigare i år.

Dessutom nominerades Blind Spot, den kritikerhyllade norska filmen med regi och manus av Tuva Novotny, i kategorin European Discovery.

Vid förra årets EFA-gala belönades förutom Gräns också Jane Magnussons Bergman – ett år, ett liv som utsågs till Bästa europeiska dokumentär. 

Hur det går för årets nominerade får vi veta lördag 7 december, då European Film Awards delas ut vid en gala i Berlin.

European Film Academy, som har över 3 000 medlemmar, grundades 1988 i Berlin och tillkom efter ett initiativ av ett fyrtiotal filmarbetare, med Ingmar Bergman i spetsen, som alla verkade för synliggörandet av europeisk film. Bergman var ordförande för EFA fram till 1996, då Wim Wenders tog över. Han leder fortfarande EFA, med Agnieszka Holland som styrelseordförande.

Läs mer om svenska utmärkelser på EFA här.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand