2019-12-05 15:27Pressmeddelande

Amanda Kernell, Levan Akin och Ruben Östlunds remake till Sundance

Ane Dahl Torp i Charter. Foto: Nordisk FilmAne Dahl Torp i Charter. Foto: Nordisk Film

Amanda Kernells nya film Charter får i nästa månad sin världspremiär på filmfestivalen i Sundance. Filmen tävlar i kategorin World Dramatic Competition. Även Levan Akins And Then We Danced visas på festivalen, liksom nyversionen av Ruben Östlunds Turist.

– Jag är otroligt glad för att Charter får sin världspremiär på en så viktig festival som Sundance. Och jag vill passa på att tacka alla som bidragit till att den här filmen kunde göras och till alla som arbetat så otroligt hårt för att göra filmen till det den är, säger Amanda Kernell.

Synopsis: Alice inser att hon kommer att förlora vårdnaden om sina två barn. I ett sista försök att vinna dem tillbaka beslutar hon sig självsvåldigt för att hämta dem hos deras pappa och föra bort dem till ett charterparadiset Teneriffa. Ane Dahl Torp och Sverrir Gudnason spelar i de ledande rollerna.

Med sin förra film Sameblod lyckades Amanda Kernell pricka in flera av världens viktigaste filmfestivaler, exempelvis Venedigs, Berlins och Torontos. Filmen belönades med tre Guldbaggar och vann dessutom Biopublikens pris, och tilldelades det prestigefyllda LUX-priset som EU-parlamentet delar ut årligen.

Charter har fått produktionsstöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Calle Marthin. Filmen är producerad av Lars G Lindström, Nordisk Film Produktion Sverige i samarbete med Nordisk Film Produktion Danmark, Nordisk Film Produktion Norge och med stöd av SVT, TV2 Norge, Danska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Filmpool Nord, Film i Väst, Nordisk Film & TV Fond och Eurimages. Filmen distribueras av Nordisk Film och har premiär i Sverige den 13 mars 2020.

Som meddelats i en tidigare pressrelease i dag visas på Sundance även Levan Akins flerfaldigt prisbelönade And Then We Danced i sektionen Spotlight. Liksom Amanda Kernell finns Levan Akin på plats på festivalen.

På Sundance får också den amerikanska filmen Downhill av Jim Rash och Nat Faxon – och med Will Ferrell, Julia Louis-Dreyfuss och Kristofer Hivju i rollerna – världspremiär. Filmen är en nyversion av Ruben Östlunds Turist. Fox Searchlight producerar och både Ruben Östlund och Erik Hemmendorff är exekutiva producenter till filmen och tänker båda bevista premiären.


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand