2021-01-22 07:45Pressmeddelande

Alba August på Guldbaggen 2021

 Foto: Jonathan Perlmann /Universal Music Foto: Jonathan Perlmann /Universal Music

Skådespelaren och artisten Alba August är en av prisutdelarna på Guldbaggegalan, måndag 25 januari. Dessutom uppträder hon med sin nya singel Lights under kvällens direktsändning från Annexet i Stockholm. Programledare för Guldbaggen 2021 är Amie Bramme Sey och David Sundin, och en rad kända kulturpersonligheter medverkar för att dela ut priserna.

På årets Guldbaggegala är Alba August dubbelt aktuell hon ska dela ut priset för Bästa svenska kvinnliga skådespelare, och framträder också med sin nya singel Lights.

Det är en ära att få dela ut pris och uppträda på Årets Guldbaggegala. Det är mycket nerver och känslor för de nominerade under en sån här gala, och jag hoppas kunna sprida bra energi och pepp till dem med mitt uppträdande! Guldbaggen är en kväll där svensk film ska firas och det är mitt fokus på måndag, säger Alba August.

Alba August utsågs 2017 till en av tio europeiska Shooting Stars av European Film Promotion. Året därpå slog hon igenom på bred front i Netflix-serien The Rain, och samma år gjorde hon titelrollen i Unga Astrid, en roll hon blev Guldbaggenominerad för. Förra året såg vi henne i Quick, en roll som också resulterade i en Guldbaggenominering för Bästa kvinnliga biroll. Hon medverkar också i Orca, som inför årets gala är nominerad till fem Guldbaggar.

Bland årets prisutdelare finns också:

Lancelot Ncube, skådespelare. Utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola där han blev antagen som 19-åring, och tog examen 2019. Efter småroller i Kungen av Atlantis och Britt-Marie var här (båda 2019) har han synts i tv-serier som SVT:s Dröm och Kalifat samt brittiska Normal People. Förra året utsågs han till 2020 års Rising Star vid Stockholms filmfestival.

Rojda Sekersöz, regissör. Långfilmsdebuterade med Dröm vidare (2017) som nominerades till två Guldbaggar. Året därpå utsågs hon på Guldbaggegalan till Årets nykomling, där hon kallades "en ny, viktig röst i film-Sverige". Hennes senaste film En komikers uppväxt (2019) hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

Claes Eriksson, regissör, manusförfattare och skådespelare. En mångsysslande nestor i svensk humor, sedan snart fyrtio år medlem av och huvudsaklig författare för Galenskaparna och After Shave, som gjort en lång rad produktioner för både tv, scen och film. Han står för regi och manus till filmer som Leif (1987), Hajen som visste för mycket (1989) och Den enskilde medborgaren (2006).

Marie Olsson Nylander, stylist och inredare känd från Husdrömmar Sicilien på SVT.

Guldbaggegalan 2021 äger rum måndagen den 25 januari och direktsänds i SVT1 och SVT Play med start klockan 20.00.

Läs mer om alla årets nominerade på guldbaggen.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand