2024-11-05 13:43Pressmeddelande

26 svenska filmer visas i Lübeck

XXL tävlar på Nordische Filmtage i Lübeck. Foto: Annika Miettine.XXL tävlar på Nordische Filmtage i Lübeck. Foto: Annika Miettine.

I morgon, den 6:e november, invigs den 66:e upplagan av Nordische Filmtage i Lübeck. I år är det inte mindre än  26 svenska filmer som återfinns i olika sektioner och 25 svenska regissörer, producenter och skådespelare kommer att vara på plats.

 

Det blir internationell premiär för XXL av Kim Ekberg och Sawandi Groskind som kan vinna 12,500 euro. Filmen hade svensk premiär i fredags och finns just nu att se på svenska biografer.

 

Bland dokumentärerna som visas märks Johanna Bernhardsons Bröderna Andersson, som även den är aktuell på svenska biografer. Filmen handlar om Roy Andersson och hans bröder. Förra året tilldelades den internationellt hyllade regissören festivalens hederspris som första svensk någonsin.

 

Barn- och ungdomsfilm är en viktig del av festivalen som varje år arrangerar ett flertal skolbiovisningar.  Festivalen har även en egen barn- och ungdomsjury som väljer Bästa barn- respektive ungdomsfilm. Vems fel? av Stina Wirsén och Linda Hambäck och Düsseldorf Skåne av Patrik Blomberg Book är två exempel på svenska filmer i denna sektion.

 

Sex svenska kortfilmer tävlar om Nordic & Baltic Film Prize och bland dem finns uppmärksammade Däck 5b av Malin Ingrid Johansson och Fuck Me av Anette Sidor.  Båda premiärvisades på Torontos filmfestival i september i år där Däck 5b även tilldelelades festivalens kortfilmspris. 

 

Detta år har festivalen döpt den populära retrospektivserien till Snow – of Flakes and Flurries, inspirerad av Thomas Manns roman Bergtagen. Svenska filmer som visas här är Gunnar Hedes saga (Mauritz Stiller, 1923), Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (Erik Bergström, 1926), Midnattssolens son (Rolf Husberg och Thor Brooks, 1939), En kluven värld (Arne Sucksdorff, 1948), Hemsöborna (Arne Mattsson, 1955) och Turist (Ruben Östlund, 2014). Programmet är kuraterat av Filminstitutets Magnus Rosborn.

 

Film Stockholmoch Film på Gotland arrangerar i samarbete med Svenska Institutet ett producentforum under festivalen där svenska och tyska producenter möts för att diskutera samproduktion. Daniel Chilla, Film Stockholm och Vilhelm Jegerhjelm, Film på Gotland är på plats.

Nya kulturrådet i Tyskland, Anneli Strömqvist, gästar festivalen liksom hennes kollega på Svenska ambassaden i Berlin, David Engh Bongers.

Svenska Filminstitutet representeras i Lübeck av Jan Göransson, presschef.

 

Mer information om festivalen: Här


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson