2023-04-18 11:09Pressmeddelande

23 digitalt restaurerade filmer visas på Värnamos filmhistoriska festival

Gunnar Hedes saga av Mauritz Stiller. Gunnar Hedes saga av Mauritz Stiller.

Inte mindre än 23 digitalt restaurerade svenska filmer från Filminstitutet kommer att visas på Värnamos filmhistoriska festival som invigs nu på torsdag, 20 april. Den 100-åriga Gunnar Hedes saga i regi av Mauritz Stiller och baserad på Selma Lagerlöfs berättelse är årets invigningsfilm med musikackompanjemang av YoJuliet. Inger Nilsson och Fredrik Strage inviger festivalen. Marie-Louise Ekman, Jan Troell och Stig Björkman är andra namnkunniga kulturpersonligheter som gästar festivalen.

Värnamos filmhistoriska festival grundades förra året. På festivalen, som pågår 20–23 april, visas filmer som är minst 25 år gamla och den arrangeras i Svenska Bios tre salonger i Gummifabriken i Värnamo. Bland de över 30 uttagna filmerna kan nämnas En kärlekshistoria, Bröderna Lejonhjärta, Bara en mor, Fucking Åmål, Picassos äventyr, ABBA – The Movie, Ebba – The Movie, De 400 slagen, Psycho, och Jeanne Dielman – nyligen utsedd till världens bästa film i brittiska tidskriften Sight & Sound. Syftet med festivalen är att stärka film- och biografkulturen samt skapa en mötesplats för filmintresserade i Värnamo med omnejd.

– Det är otroligt roligt att Värnamos filmhistoriska festival väljer att visa så många filmer från vårt filmarkiv. Filmer som vi digitalt restaurerat de senaste åren. Flera av filmerna finns lättillgängliga på strömningstjänster i dag men det är ju något alldeles speciellt för publiken att få uppleva dem på det sätt de var avsedda att ses. På stor duk i biografsalong med andra, säger Mathias Rosengren, chef för avdelningen Filmarvet på Svenska Filminstitutet.

Tidigare har det tillkännagivits att Stellan Skarsgård i år tilldelats Sveriges Biografägareförbunds hederspris – ett pris som delas ut i samarbete med festivalen. Samma pris tilldelades Harriet Andersson förra året. Filmer med de båda – God afton, herr Wallenberg respektive Sommaren med Monika och Flickorna – visas på festivalen. En annan stor filmpersonlighet som uppmärksammas är Anita Björk. Den 25 april är det 100 år sedan hon föddes och påpassligt visar festivalen Fröken Julie från 1951, den första svenska filmen som vann Grand Prix (sedermera Guldpalmen) på Cannes filmfestival.  

Värnamos filmhistoriska festival är skapad av Kalle Boman, professor i filmisk gestaltning och filmproducent, i samarbete med Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun och Elin Ljungqvist, festivalkoordinator.

I urvalsgruppen ingår, förutom Kalle Boman, Svenska Bios Gabriel Fornstam och Svenska Filminstitutets Kajsa Hedström och Jan Göransson.

På plats från Filminstitutet finns Jörgen Wiman, Kajsa Hedström och Jan Göransson.  

Mer om festivalen här: Värnamo Filmhistoriska FestivalOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand