2019-10-28 07:37Pressmeddelande

22 svenska filmer visas på filmfestivalen i Lübeck

Frida Gustavsson och Albin Grenholm i Eld & lågor. Foto: Atmo film Frida Gustavsson och Albin Grenholm i Eld & lågor. Foto: Atmo film

Nordische Filmtage i Lübeck är en av de viktigaste festivalerna för svensk film i Tyskland. Tre svenska filmer tävlar i år om det stora NDR Film Prize på 140 000 kronor varav en av dem, Eld och lågor, öppnar hela festivalen i morgon, tisdag 30 oktober. Totalt 22 svenska filmer visas i festivalen.

Eld & lågor av Måns Mårlind och Björn Stein är invigningsfilm av den 61:a upplagan på en av de främsta tyska filmfestivalerna. Regissörerna finns på plats liksom en av huvudrollsinnehavarna, Rising Star-nominerade  Albin Grenholm, samt filmens producent Kristina Åberg.

Roy Anderssons Om det oändliga belönades i september med Silverbjörnen på Venedigs filmfestival. Nu turnerar filmen världen runt på många prestigefyllda festivaler och är såld till över 30 länder.

Förutom Eld & lågor och Om det oändliga tävlar även Richard Hoberts ödesmättade epos Fågelfångarens son – som utspelar sig på Färöarna – om det NDR-priset. Hobert gästar festivalen.

I andra kategorier visas Moving Sweden-filmen Säsong av John Skoog, Till drömmarnas land av Victor Lindgren, tvåfaldigt Guldbaggebelönade Rekonstruktion Utøya av Carl Javér, Guldbaggenominerade Sune vs Sune av Jon Holmberg och PewPewPew av Sergey Vasilev. Även de sneare finns med på festivalen.

Bland de åtta svenska kortfilmer som finns med i programmet märks Ingen lyssnar av Elin Övergaard, som var utvald att tävla om kortfilmernas Guldpalm i Cannes, Get Ready with Me av Jonatan Etzler som vann en studentoscar i guldkategorin. En bedrift ingen svensk regissör tidigare lyckats med. Regissören Jimmy Olsson finns på plats för att presentera sin 2:a klass, som vunnit hela 44 priser på filmfestivaler världen över

Sedan några år tillbaka visas även uppmärksammade tv-serier på festivalen och bland dem återfinner vi den första svenska HBO-serien, Gösta av Lukas Moodysson och Den döende detektiven av Kristian Petri.

Även svenska stumfilmer brukar presenteras på Nordische FiIlmtage. Detta  år visas Georg af Klercker 105-åriga För fäderneslandet.

Festivalen pågår mellan 29 oktober och 3 november. Mer information: här>>

Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson finns på plats på festivalen: jan.goransson@filminstitutet.se eller 0706-03 03 62


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand