2025-04-22 11:27Pressmeddelande

21 digitalt restaurerade filmer på Värnamos Filmhistoriska Festival

Två kvinnor och en man kollar på en man som sitter och skrattar. Filmbild från Släpp fångarne loss - det är vår! av Tage Danielsson.Släpp fångarne loss - det är vår! av Tage Danielsson är bland de 21 digitaliserade filmer som visas under festivalen. Foto: SF Studios

Torsdag 24 april inleds den fjärde upplagan av Värnamo Filmhistoriska Filmfestival – Sveriges enda renodlade festival med fokus på svensk filmhistoria. Av de 39 långfilmer som visas har hela 21 digitalt restaurerats av Svenska Filminstitutet, däribland verk av Mai Zetterling, Ingmar Bergman, Suzanne Osten, Bo Widerberg, Roy Andersson och Victor Sjöström. Festivalen gästas av bland andra Rolf Lassgård, Kalle Boman, Jan Troell, Björn Runge, Tom Alandh samt kulturminister Parisa Liljestrand och Filminstitutets vd Anna Croneman.

Värnamo Filmhistoriska Filmfestival syftar till att stärka film- och biokulturen genom att uppmärksamma filmer som är minst 25 år gamla och som på olika sätt har haft en betydelse för den svenska publiken. 21 av långfilmerna som visas på årets festival har digitalt återskapats av Filminstitutets digitaliseringsenhet. Bland de över 39 uttagna filmerna kan nämnas Nattvardsgästerna (1963), Släpp fångarne loss – det är vår! (1975), Mamma (1982), Elvira Madigan (1967), Jag är nyfiken – gul (1967) samt Du är inte klok, Madicken (1979) och Alla vi barn i Bullerbyn (1986).

– Att filmer ur vårt digitala arkiv får ta plats på Värnamo filmhistoriska festival visar vilken kraft det finns i det gemensamma filmarvet. När publiken får möta dessa berättelser i biografen igen, precis som de en gång visades, får filmerna nytt liv – och påminner oss om både vår historia och varför film spelar så stor roll, säger Anna Croneman, vd för Svenska Filminstitutet.

I år är det 100 år sedan regissören och skådespelaren Mai Zetterling föddes och detta jubileum uppmärksammas på festivalen med en visning av hennes andra långfilm som regissör, Nattlek (1966).

I festivalens program ingår också en stumfilmskonsert med Victor Sjöströms Ingeborg Holm (1913), en av Sveriges första filmklassiker. Den restaurerade stumfilmen får liv med nykomponerad musik av duon Yojuliet (Julia Sandwall och Yohanna Eek Björnulfson), som tillsammans med Nino Ramsby framför musiken live i biografen.

Under festivalen kommer Rolf Lassgård att tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2025. Priset återinstiftades 2022 och tidigare pristagare är Harriet AnderssonStellan Skarsgård och Pernilla August. I samband med prisutdelningen lördag 26 april visas även Kjell-Åke Anderssons Min store tjocke far (1992) – en av Lassgårds genombrottsfilmer, som han belönades med en Guldbagge i bästa manliga huvudroll för.

På plats från Filminstitutet är vd Anna Croneman, presschef Jan Göransson och kommunikationschef Lena Allerstam samt filmarvschef Mathias Rosengren.  

Värnamo Filmhistoriska Filmfestival invigs 24 april av Claes Eriksson från Galenskaparna och pågår till 27 april. Läs mer om festivalen och se det fullständiga programmet här.

______________________________________________________________________________

Filminstitutet restaurerar och digitiserar löpande filmer från analoga arkivet för att de återigen ska kunna upplevas där de skapades för att visas – på biograf. Många av dem får sedan ett nytt liv på filmfestivaler och biografer både nationellt och internationellt. Läs mer om Filminstitutets biografdistribution här.  



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Ida Kjellgren
Kommunikatör
Ida Kjellgren