2024-01-15 21:41Pressmeddelande

2023 års Guldbaggevinnare

Pelle T Nilsson / SPAPelle T Nilsson / SPA

Ikväll hölls Guldbaggegalan för 2023 års filmer på Cirkus i Stockholm. Syndabocken belönades med sju Guldbaggar, vilket är rekord. Näst flest Guldbaggar, två stycken vardera, gick till Paradiset brinner (som utsågs till Bästa film) och Tillsammans 99. Miraklet i Gullspång utsågs till Bästa dokumentärfilm, och Leila till Bästa kortfilm. Marie Göranzon belönades med Hedersguldbaggen, och Inger Nilsson mottog årets Gullspira. 

Den 59:e Guldbaggegalan i ordningen leddes av Shima Niavarani och direktsändes i SVT. Under kvällen delades följande priser ut: 

BÄSTA FILM
Paradiset brinner
Producent: Nima Yousefi

BÄSTA REGI
Axel Petersén
för Syndabocken 

BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE I EN HUVUDROLL
Marall Nasiri
för rollen som Maryam i Motståndaren

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE I EN HUVUDROLL
Joel Spira
för rollen som Dimman i Syndabocken 

BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE I EN BIROLL
Anja Lundqvist
för rollen som Lena i Tillsammans 99 

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE I EN BIROLL
Christopher Wagelin
för rollen som Fredrik i Syndabocken 

BÄSTA MANUS
Lukas Moodysson
för Tillsammans 99

BÄSTA KLIPPNING
Robert Krantz
för Syndabocken 

BÄSTA FOTO 
Josua Enblom
för Syndabocken
 
BÄSTA LJUDDESIGN
Andreas Franck
för Syndabocken 

BÄSTA ORIGINALMUSIK
Baba Stiltz
för Syndabocken

BÄSTA VISUELLA EFFEKTER
Nora Berecoechea och Stefan Rycken
för Avgrunden 

BÄSTA KOSTYMDESIGN
Karen Fabritius Gram och Pierre Vienings 
för Hammarskjöld 

BÄSTA PRODUKTIONSDESIGN
Catharina Nyqvist Ehrnrooth 
för Paradiset brinner 

BÄSTA MASKDESIGN
Tove Jansson, Eva von Bahr och Love Larson
för Konferensen 

BÄSTA KORTFILM
Leila
Regi: Fariba Haidari 

BÄSTA DOKUMENTÄRFILM
Miraklet i Gullspång
Regi: Maria Fredriksson 

GULDBAGGENS PUBLIKPRIS
Beck – Inferno  
Producent: Francy Suntinger 

GULLSPIRA
Gullspira 2023 för framstående insatser inom svensk barn- och ungdomsfilm tilldelas  
Inger Nilsson

Juryns motivering: "Årets Gullspira tilldelas en person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska barnfilmens framgång, i en kategori som inte synliggjorts tidigare i samband med detta pris. Vår mottagare har dock i högsta grad varit synlig för den stora publiken, i generation efter generation, i Sverige och internationellt. För första gången i prisets historia går Gullspira till en skådespelare, som i kraft av sin person och sitt yrke roat en stor publik tillsammans med andra unga i en mängd filmatiseringar av älskade barnböcker. En mycket stark förebild för många barn – det finns bara en Inger Nilsson!"

HEDERSGULDBAGGEN
2023 års Hedersguldbagge tilldelas 
Marie Göranzon

Motivering: "Guldbaggens hederspris tilldelas denna magnifika aktris  för hennes enastående skådespeleri – som vi fått njuta av på bioduken i sju decennier. Med både varsamma och starka uttryck övertygar hon med formidabla gestaltningar av sina rollkaraktärer."


Antal Guldbaggar per film

Syndabocken – 7 st 
Paradiset brinner – 2 st
Tillsammans 99  – 2 st
Avgrunden, Beck – Inferno, Hammarskjöld, Konferensen, Leila, Miraklet i Gullspång, Motståndaren – 1 st vardera

Läs mer om vinnarjuryn och juryn för Gullspira. Mottagaren av Hedersguldbaggen utses av Svenska Filminstitutets styrelse. Vinnaren av Guldbaggens publikpris utses av allmänheten i en omröstning som görs av Filminstitutet i samarbete med Aftonbladet.   


Guldbaggetrivia

Rekord 1: 
Syndabockens sju Guldbaggar är rekord – ingen film har tidigare belönats med så många Guldbaggar. Det tidigare rekordet på sex baggar delas av Turist (Ruben Östlund, 2014), Gräns (Ali Abassi, 2018) och Triangle of Sadness (Ruben Östlund, 2022). 

Rekord 2: 
Andreas Franck belönas med sin femte Guldbagge för Bästa ljud. Det är fler Guldbaggar än någon annan belönats med inom samma kategori. Andreas Franck har tidigare belönats för sitt ljudarbete på 438 dagar (Jesper Ganslandt, 2019), Jönssonligan - Den perfekta stöten (Alain Darborg, 2015), The Quiet Roar (Henrik Hellström, 2014) och Apflickorna (Lisa Aschan, 2011).  

Det här är andra gången på tre år som producenten Nima Yousefi belönas med Guldbagge för Bästa film (efter Clara Sola, regi Nathalie Álvarez Mesén, 2021).  

Eva von Bahr och Love Larson belönas båda med sin fjärde Guldbagge inom mask/smink.  

Det här är Lukas Moodyssons femte Guldbagge – samtliga i kategorierna Bästa manus eller Bästa regi. 


Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året.  

”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens.”  Så förklarade konstnären Karl Axel Pehrson  varför han valt en guldbagge som inspiration när han formgav priset. 


Guldbaggegalan 2023 producerades av Svenska Filminstitutet, Leroy Media och Sveriges Television.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand