2023-04-20 10:34Pressmeddelande

1800-tal, Stig Dagerman och en giraff

Dylan Kjellin under inspelningen av Nattlekar. Foto: Gabriel GumucioDylan Kjellin under inspelningen av Nattlekar. Foto: Gabriel Gumucio

På Hvitfeldtska bodde vi är en dokumentär om Göteborgskravallerna 2001 och Nattlekar är en kortfilm om en pojke som räddar sin far i drömmens värld. Beast följer giraffen Marius död på Köpenhamns Zoo och Stormskärs Maja berättar om ett kvinnligt intellektuellt uppvaknande på 1800-talet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Beast är en dansk-svensk samproduktion i regi av Max Kestner, svenska producenter Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson (nyligen prisbelönade i Sundance för And the king said, what a fantastic machine!). Det är en dokumentär som följer den uppmärksammade slakten av en giraff i Danmark.

The Egghead Republic av Pella Kågerman och Hugo Lilja är en satirisk coming-of-age-sci-fi. En ung club kid får i uppdrag att rapportera inifrån den förbjudna zonen för en av världens coolaste tidningar. Där möts hon av oväntade och hemligstämplade överraskningar. I rollerna syns Ella Rae Rappaport, Arvin Kananian och Gina DirawiMartin Hunter (Full Metal Jacket) är klippare. Filmen är delvis baserad på Kågermans erfarenhet som reporter för Vice Magazine och spelas in på Gotland i vår. Filmen ingår i Moving Sweden, ett samarbete mellan SVT och Filminstitutet.

Dokumentären Labor regisseras av debutanten Tove Pils och följer sexarbetare. Filmen tävlade nyligen på CPH:DOX.

Stormskärs Maja, skriven och regisserad av Tiina Lymi, är en finsk-svensk samproduktion (svensk producent Gustav Oldén). Det är livsberättelsen om Maja, hennes man Janne och deras familj på 1800-talet. De flyttar tillsammans till Stormskär, en karg och avlägsen ö. Vardagen är fylld av ett obevekligt hårt arbete för att överleva. Hos Maja väcks en medvetenhet om att en kvinna kan vara mer än bara en åskådare. Filmen bygger på romanserien av Anni Blomqvist som redan rönt stor framgång som finsk tv-serie.

Kortfilmen Nattlekar av Emil T. Jonsson följer en 8-årig pojke som flyr in i sina fantasier där han blir en samuraj som räddar sin alkoholiserade far. Filmen är baserad på en novell av den i år 100-årsjubilerande Stig Dagerman.

På Hvitfeldtska bodde vi är en dokumentär om Göteborgskravallerna av Nils Petter Löfstedt, som själv var med när det begav sig. Regissören söker upp några av de som var med för tjugo år sedan och som nu för första gången pratar om vad de var med om. Filmen har svensk biopremiär nu på fredag.

Läs mer om alla projekt härOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg