Idag publiceras över 150 filmer med samiskt innehåll på Filmarkivet.se, i ett unikt samarbete med bland andra Ájtte, Sametinget och Kungliga biblioteket. Filmerna är från början av 1900-talet fram till 1980-talet, och är helt gratis att se.
I temat varvas journal- och dokumentärfilmer med privatfilmer och tidiga spelfilmer, med fördjupande texter och etiska rekommendationer. Sammantaget skildrar de samers liv, kultur och historia utifrån majoritetssamhällets uppfattningar under den aktuella tiden. Filmerna är indelade i fem teman efter sydsamiskt, umesamiskt, pitesamiskt, lulesamiskt eller nordsamiskt område.
Läs mer och se filmerna på Filmarkivet.se
De 150 filmerna är del av det nyligen avslutade projektet Samisk audiovisuell samling (2019-2022) som finansierats av Vetenskapsrådet. Målet har varit att göra en samlad kartläggning och granskning av de filmer och tv-program som skildrar samer och samisk kultur. Ett av resultaten är kollektionen Sápmi på film och tv i Kungliga bibliotekets söktjänst Svensk mediedatabas (SMDB). I samlingen finns omkring 8 600 tv-program och över 500 filmer förtecknade, de sistnämnda med nyskrivna innehållsbeskrivningar utifrån ett samiskt perspektiv. Här ingår även filmerna på Filmarkivet.se.
Samisk audiovisuell samling är ett unikt samarbete mellan Filminstitutet och Ájtte (Svenskt Fjäll- och Samemuseum), Sametinget, Kungliga biblioteket, Stockholms universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet.
Filmrummet 4 maj: Att återta sin historia – berättelser från Sápmi
När samisk historia och kultur skildras på film har det oftast skett med ett utifrånperspektiv. Idag har scenen ändrats och allt fler samiska filmskapare tar utrymme och berättar sin egen historia, inifrån. Imorgon torsdagen den 4 maj bjuder Filmrummet tillsammans med Internationella Samiska Filminstitutet (ISFI) och Alma Manusutbildning in till ett samtal där vi blickar bakåt och framåt i det samiska narrativet.
Bland andra medverkar den norsk-samiske regissören Nils Gaup (Oscarsnominerade Vägvisaren), Sara Broos, filmare och utbildningsledare Alma Manusutbildning, Benjamin Harris, Manager, Grow Creative, Netflix och Anne Lajla Utsi, vd för ISFI.
Torsdag 4 maj, kl 16.15–17.30 i Filmhuset, Borgvägen 1 i Stockholm.
Fri entré. Läs mer och anmäl dig här.
Samtalet spelas in och kommer att publiceras på Filminstitutets Youtube-kanal i efterhand.
Om bilden
Kring 1950 och framåt blir samiska idrottare även framgångsrika inom alpin skididrott. Den som går i bräschen är Sarah Thomasson från Åre, dotter till den kände fotografen, köpmannen och renägaren Nils Thomasson. Stillbilden ovan är hämtad från journalfilmen Veckorevy 16 januari 1950. Här har hon precis vunnit VM-uttagningarna i Åre och gratuleras av systern Aina, tillika duktig utförsåkare, och fadern Nils, sedvanligt klädd i dräkt från sydsamiskt område. Denna och flera andra filmer med Sarah Thomasson finns nu att se på Filmarkivet.se.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.