2023-10-05 11:48Pressmeddelande

107-åriga Fången på Karlstens fästning kan nu beskådas i 19 länder

Fången på Karlstens fästning av Georg af Klercker.Fången på Karlstens fästning av Georg af Klercker.

För andra gången deltar Svenska Filminstitutet i den europeiska filmarkivfederationen ACE:s (Association des Cinémathèques Européennes) satsning A Season of Classic Films, där varje arkiv inbjuds att välja ut en film som sedan görs tillgänglig för biografvisning och strömning.

I år deltar 21 filmarvsinstitutioner från 19 länder, och Filminstitutets bidrag är den digitalt restaurerade Fången på Karlstens fästning av Georg af Klercker från 1916. Filmen finns nu tillgänglig med engelska och franska undertexter på Filmarkivet.se, med nyskriven musik komponerad och framförd av Lotta Hasselquist Nilsson.

Västkustens största guldåldersregissör Georg af Klercker signerande detta rafflande drama om en åtråvärd bombformel och en ung mö som hålls fången på Karlstens fästning.

Även om Georg af Klercker har hamnat i skuggan av guldfilmserans giganter Victor Sjöström och Mauritz Stiller så var han under 1910-talet en av Sveriges största regissörer. Mellan 1915 och 1918 regisserade han ett trettiotal filmer, såväl farser som melodramer, för Hasselblad. Fången på Karlstens fästning är en hisnande spänningsberättelse där greven de Farber beger sig till Sverige för att köpa formeln för ett nytt sprängmedel. När uppfinnaren vägrar sälja tvingas han ta till ruffigare metoder för att komma över formeln. Filmen innefattar flera fina göteborgsvyer och dess spännande upprinnelse utspelar sig med Karlstens fästning som fond.

Svenska Dagbladets recensent Colibri skrev så här om filmen efter premiären den 14 november 1916: "Regissören, löjtnant af Klercker, visar sig med denna film vara en kapacitet af rang. Det sätt hvarpå han utvalt de platser i Göteborgs skärgård och inom samt omkring Karlstens fästning, där filmen till stor del spelas, vittnar om en utomordentlig smak och om ett godt förstånd om hvad som gör sig på film.”

Den 29 november kommer Fången på Karlstens fästning att visas på stor duk i Bio Victor i Filmhuset i Stockholm. Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas.

Se filmen på Filmarkivet.se


För mer information, kontakta
Kajsa Hedström, Tillgängligt filmarv: kajsa.hedstrom@filminstitutet.se eller 08-665 11 22Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand