2021-11-03 13:38Branschmeddelanden

You're My Inspiration - en hyllning till filmens inspiratörer

The Hill Where Lionesses Roar av Luàna Bajrami. Foto: Edge Entertainment.The Hill Where Lionesses Roar av Luàna Bajrami. Foto: Edge Entertainment.

Svenska Filminstitutet i samarbete med Sveriges Television och Stockholms internationella filmfestival bjuder in till en färgsprakande eftermiddag. Temat är inspiration inom alla former av film, med fokus på att debutera inom sitt yrke.

När: tisdag 16 november, kl. 13:30 – 18:00
Var: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1 på Gärdet i Stockholm. (Buss 1, 4, 76 eller T-bana Karlaplan.)

Regissören och manusförfattaren Jenifer Malmqvist är i slutklipp med dokumentären Döttrar. Möt henne i ett samtal om att röra sig fritt mellan fiktion och dokumentär, att tillåta processer att ta tid och att våga närma sig de tyngsta ämnena.

Den kreativa triangeln bakom långfilmen Hypnosen Ernst De Geer (regi och manus), Mads Stegger (manus) och Mimmi Spång (producent) berättar om projektets kreativa utveckling och den parallella finansieringen.

Möt också den 20-åriga regissören, manusförfattaren och skådespelaren Luàna Bajrami (Kosovo/Frankrike) vars debutlångfilm The Hill Where Lionesses Roar premiärvisades vid Cannes Film Festival i år. I sitt verk återgår hon till sina egna rötter i Kosovo och skapar en film som hon själv velat se som 15-åring, ett verk som osar frihet, styrka och uppror.

Wild Card-regissörerna Elsa Rosengren (Vulkanälskaren), Nathalie Álvarez Mesén (Vargen biter sönder dina rena händer) och Sebastian Johansson Micci (Tvestjärten) visar smakprov ur skissfilmer och berättar om långfilmsidéer, inspiration och om hur deras utbildningar har påverkat dem.

De aktuella projekten i Moving Sweden gås igenom:

  • Amina (regi: Ahmed Abdullahi, manus: Mona Masri)
  • Bullets (regi/manus: Peter Pontikis)
  • Dogborn (regi/manus: Isabella Carbonell)
  • Excess Will Save Us (regi/manus: Morgane Dziurla-Petit)
  • Magisterlekarna (regi/manus: Ylva Forner)
  • Stammisar (regi: Måns Nyman, manus: Måns Nyman och Kristoffer Malmsten)

Vi visar även trailer från bioaktuella Moving Sweden filmen Knackningar, i regi av Frida Kempff och med manus av Emma Broström.

Under dagen finns även representanter från ett tiotal av Sveriges största filmskolor tillgängliga för att berätta och svara på frågor om sina utbildningar.

Programmet avslutas med att årets vinnare av Wild Card tillkännages, följt av en vinnarcocktail och branschmingel. Anmäl dig till cocktailen på Stockholms internationella filmfestivals webbplats.

Det och mycket mer - varmt välkommen!

Anmälan
För närvaro i Filmhuset, vänligen anmäl dig här
Tänk på att endast anmäla dig om du är säker på att du kan närvara, då det är begränsat med platser. 

För digital närvaro, vänligen anmäl dig här
Länk till det strömmade samtalet kommer att skickas ut dagen innan. 

Visning av The Hill Where Lionesses Roar
Se filmen måndagen 15 november kl 11.00 i Stockholms Konstnärliga Högskolas biograf, Valhallavägen 189. Anmälan öppnar 10 november.

Läs mer om programmet här

Evenemanget är en del av Stockholms internationella filmfestivals Industry Days och kommer livestreamas och spelas in. Industryackrediterade garanteras ett antal platser men arrangemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Filmhuset är anpassat efter rådande situation.

För frågor, kontakta
Brynhildur Þórarinsdóttir, projektledare, Filminstitutet
brynhildur.thorarinsdottir@filminstitutet.se
Tel: 070-005 38 18Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg