2021-06-10 08:40Branschmeddelanden

Wild Card blir ännu vildare – breddas med dokumentärer

Just nu pågår skissfilmning inför Vargen biter sönder dina rena händer av Nathalie Álvarez Mesén (längst fram), som erhöll Wild Card 2019. Foto: Tintin ScheyniusJust nu pågår skissfilmning inför Vargen biter sönder dina rena händer av Nathalie Álvarez Mesén (längst fram), som erhöll Wild Card 2019. Foto: Tintin Scheynius

Svenska Filminstitutet välkomnar nu även projekt inom lång dokumentär att söka till Wild Card. Stödet riktar sig till nyutexaminerade filmare vid svenska och internationella film- och konstskolor som vill utveckla en långfilmsidé. 

Filmare söker med sin examensfilm samt en idé till långfilm, och från i år kan även dokumentärfilmare söka. De utvalda projekten beviljas utvecklingsstöd på 400 000 kronor. Deadline är 14 september.

– Nybakad filmare med långfilmsdrömmar? Grattis till examen och välkommen till den svenska filmbranschen! Istället för blommor och brödrostar ger Wild Card dig och ditt team möjlighet att komma igång och testa din idé direkt efter skolan. Under Wild Cards första tre år har vi i juryn blivit härligt överraskade över all talang som finns både ute i världen och här på hemmaplan. Sök! Sök! Sök! säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden.

– Självklart ska även dokumentärfilmen få ta plats i Wild Card som både är en möjlighet att presentera sitt filmarskap och en chans att få ett starkt första utvecklingsstöd. Vi ser att många intressanta filmer görs av personer som utbildat sig på konstskola och vi välkomnar därför också konststudenter som examinerats med en film, säger Anna Weitz, filmkonsulent dokumentärfilm.

De vinnande projekten presenteras under Stockholms filmfestivals Industrydagar i november.

Läs mer om Wild Card och sök här

Tidigare års vinnare av Wild Card
2020: Elsa Rosengren för Vulkanälskaren och Sebastian Johansson Micci för Tvestjärten
2019: Nathalie Álvarez Mesén för Vargen biter sönder dina rena händer, Amanda Björk för Hysterika och Jonathan Nikolaj Heinius för Köttstålars
2018: Jerry Carlsson för Bränder, Fanny Ovesen för Laura och Ernst de Geer för Hypnosen

För frågor, kontakta
Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Filminstitutet
lina.norberg@filminstitutet.se
08-665 12 27

Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden
helen.ahlsson@filminstitutet.se
08-665 12 26

Anna Weitz, filmkonsulent dokumentärfilm
anna.weitz@filminstitutet.se
08 665 11 01Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg