2022-06-03 08:38Branschmeddelanden

Vem vinner Wild Card 2022?

Glada vinnare av Wild Card 2021 - regissörerna Loran Batti, Lina Vain Illalla och Angelika Abramovitch i Filmhuset vid Stockholms internationella filmfestivals Industrydagar. Foto: Vincent Von Sydow, FilminstitutetGlada vinnare av Wild Card 2021 - regissörerna Loran Batti, Lina Vain Illalla och Angelika Abramovitch i Filmhuset vid Stockholms internationella filmfestivals Industrydagar. Foto: Vincent Von Sydow, Filminstitutet

Svenska Filminstitutet välkomnar nyutexaminerade filmare att utveckla en långfilmsidé. Wild Card kan sökas för både fiktion och dokumentär och riktar sig till filmare vid svenska och internationella film- och konstskolor.

Filmare söker med sin examensfilm samt en idé till långfilm. De utvalda projekten beviljas utvecklingsstöd på 400 000 kronor. Deadline är 14 september.

– Wild Card är ett jättebra tillfälle för filmskapare att direkt efter filmskolan komma i gång och utveckla längre projekt och få chans att testa sin idé med en bra utvecklingsbudget. Det är också en bra möjlighet för oss som konsulenter och talangutvecklare att gemensamt engagera oss i och få kännedom om filmskapare som precis gått ut filmskolan. Jag ser fram emot att ta del av ansökningarna! säger Hanna Sohlberg, filmkonsulent för Moving Sweden.

– Vi vet hur svårt det kan vara att finna fotfäste när man har avslutat filmskolan. Wild Card är en unik möjlighet för att påbörja sitt kreativa yrkesliv och få erfarenhet av finansieringslandskapet på kuppen! Det blir spännande och inspirerande att få bekanta sig med den nya generationen av filmskapare på väg, säger Cecilia Lidin, filmkonsulent dokumentärfilm.

De vinnande projekten presenteras under Stockholms filmfestival i november.

Läs mer om Wild Card och sök här

Tidigare års vinnare av Wild Card
2021: Lina Vain Illalla för Smärtans anatomi, Loran Batti för sin ”G" och Angelika Abramovitch för Länge leve Gurzuf
2020: Elsa Rosengren för Vulkanälskaren och Sebastian Johansson Micci för Tvestjärten
2019: Nathalie Álvarez Mesén för Vargen biter sönder dina rena händer, Amanda Björk för Hysterika och Jonathan Nikolaj Heinius för Köttstålars
2018: Jerry Carlsson för Bränder, Fanny Ovesen för Laura och Ernst de Geer för Hypnosen

För frågor, kontakta
Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Filminstitutet
lina.norberg@filminstitutet.se
08-665 12 27

Hanna Sohlberg, filmkonsulent för Moving Sweden
hanna.sohlberg@filminstitutet.se
08-665 12 75

Cecilia Lidin, filmkonsulent dokumentärfilm
cecilia.lidin@filminstitutet.se
08-665 12 70Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg