2023-03-29 11:43Branschmeddelanden

Stöd till kampanj för film som friskvård

Öka ditt välbefinnande – gå på bio.Öka ditt välbefinnande – gå på bio.

Filminstitutet har beviljat stöd till Sveriges biografer som i veckan gått ut med initiativet att biobesök bör bli en del av friskvårdsbidraget. Idén är baserad på en stor forskningssammanställning som visar hur kultur positivt påverkar hälsa och välmående.

Fynden från forskningen omsätts nu i en kampanj för att öka biogåendet – i hela landet.

– Vi vill stötta biografer i hela Sverige så att de får tillbaka sin publik efter pandemin. Alla landets biografer kan vara med på ett konkret och lättsamt sätt. Kampanjen, som möjliggjorts genom att det funnits pengar kvar från krismedel, görs med glimten i ögat och baseras på en omfattande forskningsrapport från Culture for Health, säger Helena Simonsson, tf enhetschef Distribution & visning på Filminstitutet.

Bakom ansökan står Sveriges biografer, en sammanslutning bestående av Filmstaden, Folkets Bio, Folkets Hus och Parker, Svenska Bio samt Sveriges landsortsbiografer.

Är du biografägare?
Ladda ner toolkit med kampanjmaterial:
www.bioguiden.se
www.sverigesbiografer.com/toolkit

Läs pressmeddelandet från Sveriges Biografer

För frågor, kontakta
Helena Simonsson, tf enhetschef Distribution & visning
helena.simonsson@filminstitutet.se
08-665 11 96Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg