2023-09-05 11:20Branschmeddelanden

Shooting Star 2024 – välkomna med förslag på svenska kandidater

Årets Shooting Stars på Berlins filmfestival i februari. Gizem Erdogan trea från höger. Foto: EFP.Årets Shooting Stars på Berlins filmfestival i februari. Gizem Erdogan trea från höger. Foto: EFP.

Tio europeiska skådespelartalanger blir varje år uttagna till att vara Shooting Stars på Berlins filmfestival. Skådespelarna presenteras i olika sammanhang på festivalen för att lyfta fram europeiskt skådespeleri och för att de ska ges möjlighet att knyta nya internationella kontakter. Agenter, rollsättare och andra från den svenska filmbranschen är nu välkomna att skicka in förslag på kandidater. Deadline måndag 25 september.

De 37 medlemsländerna i European Film Promotion (EFP) har alla möjlighet att nominera varsin kandidat. Det är Svenska Filminstitutet som utser den svenska kandidaten, och i december väljer sedan en internationell jury ut de tio europeiska skådespelare som blir årets Shooting Stars. 

Kandidaten ska:

  • Vara välkänd i Sverige och ha potential att arbeta internationellt.
  • Ha en stor roll i en film med premiär efter 27 februari 2023 eller som befinner sig i postproduktion med planerad premiär under 2024, eller ett tv-drama av internationellt intresse med premiär under 2023.
  • Vara äldre än 18 år.
  • Tala bra engelska.
  • Vara inställd på att samarbeta med EFP vad gäller press etc.
  • Kunna vara på plats under Berlins filmfestival perioden 16-20 februari 2024 samt tillgänglig för medverkan online i promotionsyfte före och efter festivalen  (datum ej ännu fastställda).
  • Vara beredd att ta en aktiv del i EFP:s PR- och sociala mediekampanjer.

Agenter, rollsättare och andra från den svenska filmbranschen kan nu föreslå kandidater. Maila den föreslagna kandidatens namn och eventuellt en kort presentationstext till festivals@filminstitutet.se senast måndag 25 september.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Gizem Erdogan (2023), Evin Ahmad (2022), Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002), en utmärkelse de delar med bland andra Jakob Oftebro (2014), Riz Ahmed (2012), Domhnall Gleeson (2011), Carey Mulligan (2009), Daniel Brühl (2003) och Daniel Craig (2000).

Shooting Stars arrangeras av European Film Promotion


Frågor:
Theo Tsappos, festivalansvarig långfilm, Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se
Petter Mattsson, chef Internationella enheten: petter.mattsson@filminstitutet.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand