2022-09-29 09:42Branschmeddelanden

Shooting Star 2023 – välkomna med förslag på svenska kandidater

Evin Ahmad, Shooting Star 2022. Foto: Patrick Karlsson.Evin Ahmad, Shooting Star 2022. Foto: Patrick Karlsson.

Tio europeiska skådespelartalanger blir varje år uttagna till att vara Shooting Stars på Berlins filmfestival. Skådespelarna presenteras i olika sammanhang på festivalen för att lyfta fram europeiskt skådespeleri och för att de ska ges möjlighet att knyta nya internationella kontakter. Agenter, rollsättare och andra från den svenska filmbranschen är nu välkomna att skicka in förslag på kandidater till Filminstitutets utlandsenhet. Deadline onsdag 5 oktober.

De 37 medlemsländerna i European Film Promotion (EFP) har alla möjlighet att nominera varsin kandidat. Det är Filminstitutet som utser den svenska kandidaten, och i december väljer sedan en internationell jury ut de tio europeiska skådespelare som blir årets Shooting Stars. 

Kandidaten ska:

  • Vara välkänd i Sverige och ha potential att arbeta internationellt.
  • Ha en stor roll i en film med premiär efter 20 februari 2022 eller som befinner sig i postproduktion med planerad premiär under 2023, eller ett TV-drama av internationellt intresse med premiär under 2022.
  • Vara äldre än 16 år.
  • Tala bra engelska.
  • Vara inställd på att samarbeta med EFP vad gäller press etc.
  • Kunna vara på plats under Berlins filmfestival perioden 17 - 21 februari 2023 samt tillgänglig för medverkan online i promotionsyfte före och efter festivalen  (datum ej ännu fastställda).
  • Vara beredd att ta en aktiv del i EFP:s PR- och sociala mediekampanjer.


Agenter, rollsättare och andra från den svenska filmbranschen kan nu föreslå kandidater. Maila den föreslagna kandidatens namn och eventuellt en kort presentationstext till festivals@filminstitutet.se senast onsdag 5 oktober 2022.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Evin Ahmad (2022), Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002), en utmärkelse de delar med bland andra Jakob Oftebro (2014), Riz Ahmed (2012), Domhnall Gleeson (2011), Carey Mulligan (2009), Daniel Brühl (2003) och Daniel Craig (2000).

Frågor:
Theo Tsappos, festivalansvarig för långfilm, Internationella enheten theo.tsappos@filminstitutet.se
Petter Mattsson, chef för Internationella enheten petter.mattsson@filminstitutet.se

 

Shooting Stars arrangeras av European Film Promotion. Mer information finns på European Shooting Stars | European Film Promotion (efp-online.com)

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand