2021-09-17 08:13Branschmeddelanden

Shooting Star 2022 – välkomna med förslag på svenska kandidater

Gustav Lindh var Sveriges Shooting Star 2021. Foto: Mattias HussGustav Lindh var Sveriges Shooting Star 2021. Foto: Mattias Huss

Tio europeiska skådespelartalanger blir varje år uttagna till att vara Shooting Stars på Berlins filmfestival. Skådespelarna presenteras i olika sammanhang på festivalen för att lyfta fram europeiskt skådespeleri och för att de ska ges möjlighet att knyta nya internationella kontakter. Agenter, rollsättare och andra från den svenska filmbranschen är nu välkomna att skicka in förslag på kandidater till Filminstitutets utlandsenhet. Deadline 1 oktober 2021.

De 37 medlemsländerna i European Film Promotion (EFP) har alla möjlighet att nominera varsin kandidat. Det är Filminstitutet som utser den svenska kandidaten, och i december väljer sedan en internationell jury ut de tio europeiska skådespelare som blir årets Shooting Stars. 

Kandidaten ska:

  • Ha en framgångsrik karriär och vara välkänd i hemlandet.
  • Ha haft en stor roll i en långfilm eller ett TV-drama som haft premiär tidigast mars 2021 eller planeras ha premiär senast under 2022.
  • Vara äldre än 16 år.
  • Ha potential att arbeta internationellt.
  • Tala bra engelska.
  • Vara inställd på att samarbeta med EFP vad gäller press etc.
  • Kunna vara på plats i Berlin 10-20 februari 2022 (beroende av eventuella då aktuella coronarestriktioner).

Agenter, rollsättare och andra från den svenska filmbranschen kan nu föreslå kandidater. Maila den föreslagna kandidatens namn och eventuellt en kort presentationstext till festivals@filminstitutet.se senast fredag 1 oktober 2021.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Gustav Lindh (2021), Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Karin Franz Körlof (2017), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002), en utmärkelse de delar med bland andra Riz Ahmed (2012), Domhnall Gleeson (2011), Carey Mulligan (2009) och Daniel Craig (2000).

Shooting Stars arrangeras av European Film Promotion. Mer information finns på shooting-stars.eu.

För frågor, kontakta Theo Tsappos: theo.tsappos@filminstitutet.se


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand