2024-06-05 06:30Branschmeddelanden

Regler och anmälan till Guldbaggen 2025

Guldbaggen 60

13 januari 2025 firas den 60:e upplagan av Guldbaggegalan. Svenska Filminstitutet informerar nu om anmälan av svensk långfilm och nyheter i årets regelverk. 

Nedan finns information om anmälan till Guldbaggegalan 2025 och nyheter i regelverket. Bland annat utökas antal nomineringar i kategorin Bästa kortfilm, en administrationsavgift för tävlande filmer införs, och kravet om att ha krediterats i en tidigare roll för skådespelare stryks. Dessutom återinförs priset Årets nykomling.

Anmälan – deadline 15 november

För att en långfilm (spelfilm och dokumentär) ska vara nomineringsbar till Guldbaggen ska producenten för filmen anmäla detta till Svenska Filminstitutet och Guldbaggens juryadministration. Detta görs genom att fylla i Guldbaggens anmälningsformulär (se länk nedan). För att kunna anmäla sig till Guldbaggen ska filmen uppfylla de tävlingskrav som omfattas av Guldbaggens regelverk.

Lanseringskrav
För att vara berättigad till tävlan och nominering ska filmen ha haft premiär 1 januari–31 december 2024 och vara minst 60 minuter lång. Utöver detta ska filmen uppfylla följande lanseringskrav:

  • Filmen ska vara biograflanserad med öppna visningar i tre (3) svenska orter i minst sju (7) dagar per vardera ort (inte nödvändigtvis i följd). Kravet för att biograflanseringen ska godkännas är att filmens visningar registreras i Bioguiden hos Filmägarnas kontrollbyrå. Visningsunderlag måste kunna uppvisas därifrån.

Eller

  • Filmen ska vara lanserad på en i Sverige tillgänglig abonnemangsbaserad strömningstjänst (svod-tjänst), som har en räckvidd om minst 100 000 användare per vecka.

Deadline för att tillhandahålla visningslänk till juryn är 1 december 2024
För kortfilm gäller särskilda regler, se regelverket.

Nyheter i Guldbaggens regelverk

Kategorin Bästa kortfilm
Nomineringarna i kortfilmskategorin utökas till fyra (4) nomineringar och juryns permanenta platser med två ytterligare organisationer: Filmfest Sundsvall och Nordisk Panorama. Utöver detta har behörigheten till tävlan utökats med ett antal festivaler.

Nomineringar skådespelare
Kravet om att nominering ska gå till en skådespelare med en (1) tidigare rollprestation tas bort. Det blir därmed juryns uppgift att avgöra vilka personprestationer som ska tilldelas nominering i skådespelarkategorierna.

Årets nykomling
Priset Årets nykomling återinförs. Syftet med priset är att lyfta fram nya talanger, som med sitt arbete ger oss hopp om en spännande framtid för svensk film. Mottagaren av priset utses av Guldbaggens vinnarjury.

Administrationsavgift för tävlande filmer
Från och med tävlingsåret 2024 införs en administrationsavgift för långfilmer som anmäls till Guldbaggen (gäller ej kortfilm). Avgiften för 2024 är 995 kronor inklusive moms och debiteras via faktura när filmen har godkänts till tävlan.

Läs mer på guldbaggen.se

Guldbaggens regelverk – här hittar du det kompletta regelverket.

Guldbaggens anmälningsformulär – här anmäler du din film och kan läsa mer om anmälningskraven.

Den 60:e Guldbaggegalan äger rum 13 januari 2025 på Cirkus i Stockholm, och sänds i SVT 1 och SVT Play. Nomineringarna offentliggörs 17 december 2024.

Vid frågor kontakta:
Per Perstrand, kommunikatör Guldbaggen: per.perstrand@filminstitutet.se
Ebba Rydqvist, juryadminstratör Guldbaggen: ebba.rydqvist@filminstitutet.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand
Ebba Rydqvist
Kommunikatör
Ebba Rydqvist