Svenska Filminstitutet informerar om anmälningsförfarande, deadline och villkor för anmälan av svensk lång spel- och dokumentärfilm samt kategorin Bästa internationella film till Guldbaggen 2022. Dessutom presenterar vi nyheter i årets regelverk. Deadline för anmälan är 15 november.
Anmälan
För att en långfilm (spelfilm och dokumentär) ska vara nomineringsbar till Guldbaggen ska producenten för filmen anmäla detta till Svenska Filminstitutet och Guldbaggens juryadministration. Detta görs genom att fylla i Guldbaggens anmälningsformulär (se länk nedan). För att kunna anmäla sig till Guldbaggen ska filmen uppfylla de tävlingskrav som omfattas av Guldbaggens regelverk. När du anmäler din film accepterar du också villkoren för att tävla. Anmälan måste skickas in senast 15 november.
Lanseringskrav
För att vara berättigad till tävlan och nominering ska filmen ha haft premiär 1 januari–31 december 2021 och var minst 60 minuter lång. Filmen ska:
och/eller
Filmer som inte har biolansering har därmed möjlighet att tävla oavsett fönster, till exempel om filmen lanseras på video on demand (vod). Förutsättningen är då att filmen registreras i Betygsindex. Detta gäller även i kategorin Bästa internationella film.
Vänligen observera att inga anmälningar tas emot efter 15 november.
För kortfilm gäller särskilda regler, se regelverket.
Guldbaggens anmälningsformulär – här anmäler du din film och kan läsa mer om anmälningskraven.
Guldbaggens regelverk – här hittar du det kompletta regelverket för nomineringsprocessen.
Nyheter i årets regelverk, gällande långfilm:
Antal nomineringar i kategorin Bästa dokumentärfilm ökas från tre (3) till fyra (4) nomineringar.
Följande kategorier byter namn:
För frågor som rör Guldbaggen, nomineringsprocedur och anmälan, vänligen kontakta:
Ebba Rydqvist, Film- och juryansvarig / Anmälningar, Guldbaggen
ebba.rydqvist@filminstitutet.se, 08-665 12 04
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.