2020-05-05 13:11Branschmeddelanden

Marie Kjellson är årets Producer on the Move

Foto: Kjellson & WikFoto: Kjellson & Wik

Svenska Filminstitutet och EFP (European Film Promotion) har i år utsett Marie Kjellson att företräda Sverige i Producers on the Move, där 20 av Europas mest aktuella och intressanta producenter inbjuds att tillsammans mellan 11- 15 maj delta i en rad workshops och seminarier för att utbyta idéer och nätverka.

Tidigare har Producer on the Move ägt rum under filmfestivalen i Cannes men eftersom festivalen tills vidare är inställd väljer EFP att för första gången göra en digital variant av arrangemanget.

Marie Kjellson är producent och knuten till Göteborgsbaserade Kjellson & Wik som hon startade 2013 tillsammans med regissören Katja Wik. Tidigare var Marie Kjellson verksam i åtta år på Plattform produktion, bolaget som står bakom bland andra Ruben Östlunds filmer.

Det känns jättekul! Jag hoppas att vi som deltar i år kommer känna att vi delar något unikt som vi kommer ha glädje av när vi ses i Cannes nästa gång. Mest av allt ser jag fram emot att få pitcha Katja Wiks nya långfilm som vi gett arbetstiteln The Narcissist. Vi är i en väldigt lustfylld fas just nu med massor av idéer, säger Marie Kjellson.

Marie Kjellson har producerat filmer som Katja Wiks Exfrun (2017), som tävlat på São Paulo filmfestival och om Dragon Award på Göteborgs filmfestival och Ruben Östlunds Turist (2014), som vann Prix du Jury i Un certain regard i Cannes och blev Golden Globe-, BAFTA- och  EFA-nominerad. Året efter, 2015, belönades Marie Kjellson och Turists övriga producenter med Guldbaggen för Bästa film. Vidare var Marie Kjellson line producer på Ruben Östlunds Play (2011), som bland annat deltog i Director’s Fortnight i Cannes. Hon har samproducerat Pirjo Honkasalos Betongnatt (2013) samt producerat kortfilmerna Offerrollsretorik (2013) av Katja Wik och Händelse vid bank (2010) av Ruben Östlund. Den senare vann Guldbjörnen på Berlins filmfestival. 

Marie Kjellson är utbildad inom företagsekonomi, marknadsföring och juridik med mera på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Vi är oerhört glada över att Marie, med sin erfarenhet, kunskap och nya projekt har blivit utvald till att vara en av årets Producers on the Move. Att evenemanget i år genomförs online kommer innebära en del utmaningar, inte minst vad gäller nätverkande, men också skapa en speciell atmosfär och känsla av att vara med om något i sammanhanget unikt. Förhoppningsvis kan det skapa en större närhet och gemenskapskänsla mellan deltagarna och i förlängningen ännu bättre förutsättningar för samarbeten dem emellan, säger Petter Mattsson, festrivalansvarig för långfilm på Filminstitutet.

Tidigare svenska Producers on the Move: Jon Nohrstedt (2019), David Herdies (2018), Frida Bargo (2016), Annika Rogell (2015), Petter Lindblad (2014), Erika Wasserman (2013), Sandra Harms (2012), Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz (2011), Lizette Jonjic (2010), Erik Hemmendorff (2009), Fredrik Heinig (2008), Ulf Synnerholm (2007), Helen Ahlsson (2006),  Lena Rehnberg (2005), Charlotta Denward (2004), Peter Hiltunen (2003), Anna Anthony (2001) och Anne Ingvar (2000).

European Film Promotion är ett nätverk av professionella organisationer från 38 europeiska länder med expertis inom marknadsföring och promotion av respektive lands filmer. Inom denna paraplyorganisation sker ett samarbete för att gynna europeiska talanger och europeisk film internationellt. EFP grundades 1997 och stöds av Kreativa Europa MEDIA.

För frågor kring Producers on the Move, kontakta Utland på Filminstitutet:
Petter Mattsson, tel 08-665 11 34, petter.mattsson@filminstitutet.se  


Ämnen: Cannes

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand